Év végén vagy a jövő év elején születhet ítélet a Sargentini-jelentés megsemmisítése ügyében

EP plenáris ülés Sargentini jelentés
Strasbourg, 2018. szeptember 12. Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Bírósága hétfőn tárgyalja Magyarország megsemmisítési keresetét a jogsértő szavazatszámítással elfogadott Sargentini-jelentéssel szemben; a precedens értékű ügyben az év végén vagy a jövő év elején születhet ítélet - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.
Vágólapra másolva!

A miniszter elmondta, a kormány szerint jogsértő szavazatszámlálással fogadta el az Európai Parlament (EP) a Sargentini-jelentést, mert

a tartózkodó szavazatokat nem számították bele a 7-es cikket elindító, kétharmados határozat elfogadásába.

Az EP viszont úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy a tartózkodó szavazatokat félre kell tenni, és csak az igeneket és a nemeket kell egymással szembeállítani - fűzte hozzá.

Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az európai intézmények felé is elvárás a jogállamiság

Hangsúlyozta, hogy a szabályok értelmében a leadott szavazatokból kell az igenek kétharmados arányát elérni, viszont a tartózkodás is egy szavazatnak számít, tehát azokat is bele kell számolni a végső eredménybe.

A magyar kormánynak az az érve, hogy enélkül sérül a képviselői szabadság, és ezzel a demokrácia is, hiszen

az egy tudatos döntés eredménye, hogy valaki igen, nem vagy a tartózkodás gombot nyomja-e le.

– Én úgy gondolom, hogy azokban az időkben, amikor a (...) jogállamisági vizsgálatok csúcsra vannak járatva az Európai Unióban, akkor nemcsak a tagállamok felé kell elvárás legyen a jogállamiság elvének tiszteletben tartása, hanem az európai intézmények felé is – fogalmazott.

Személyre szabott segítség

A műsorban kitért arra is, a kormány az áldozatsegítő központok hálózatának fejlesztésével öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé kívánja tenni ezeket a szolgáltatásokat.

A segítség, amit a központokba betérők kaphatnak, lehet anyagi, jogi és lelki, de az úgynevezett védett házakba is elhelyezhetik őket - tette hozzá.

hogy van segítség, és ez a segítség abszolút személyre szabott – emelte ki Varga Judit.

Hozzáfűzte, hétfőn elindult a vansegitseg.hu címen elérhető weboldal, amelyen bárki tájékozódhat a lehetőségekről.