Jövőre is több tízmilliárd forint áll majd rendelkezésre a Magyar Falu Programra, új elemként elindul a kiskereskedelmi szolgáltatások fejlesztési támogatása - mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Szegeden.

Gyopáros Alpár a II. Csongrád-Csanád megyei polgármesteri szakmai fórumon tartott előadásában ismertette: napokon belül elindul a falusi tanyagondnoki szolgálatok buszvásárlását támogató program; augusztusig lehet pályázni az orvosi szolgálati lakás vásárlási támogatásra azokon a településeken, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis; és idén többletforrást adtak a teljes útrekonstrukciót támogató programokra.

Jövőre új elemként a kisboltok megmentését és megnyitását is támogatják.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszél a II. Csongrád-Csanád megyei polgármesteri szakmai fórumonForrás: MTI/Rosta Tibor

A kormánybiztos hozzátette, a Magyar falu program népszerű volt tavaly, az ötezernél kevesebb lakosú települések 97 százaléka legalább egy pályázatot benyújtott már.A múlt évben 16 célterületet jelöltek meg, és csaknem 60 milliárd forintnyi támogatást osztottak ki.

Orvosieszköz-fejlesztésre és az óvodai infrastruktúra-fejlesztés támogatására öt-öt milliárd forintot fordítottak. Útfelújításra csaknem 9 milliárd forintot költöttek, több száz kilométernyi négy számjegyű útszakaszt újítottak fel - részletezte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Csongrád-Csanád megyére kitérve elmondta: 140 kérelmet támogattak megközelítőleg 1,5 milliárd forinttal. Az útalapprogram révén a megyében 25 kilométernyi utat újítottak meg teljesen; további 19 kilométeren útrekonstrukciós, aszfaltborítást javító munkálatokat végeztek.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a II. Csongrád-Csanád megyei polgármesteri szakmai fórumon Szegeden 2020. június 30-án.Forrás: MTI/Rosta Tibor

Gyopáros Alpár kifejtette, május végéig több mint tízezer család 54 milliárd forint értékben igényelte a falusi családi otthonteremtési kedvezményt, főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megye aprófalvas településeiről. Nem igazolódtak be azok az ellenzéki aggodalmak, miszerint főleg a budapesti agglomeráció és a Balaton-felvidéki települések lakosai élnek majd ezzel - jegyezte meg.

A fórumon felszólaló polgármesterek felvetéseire, kérdéseire válaszolva a kormánybiztos elmondta, támogathatónak véli, hogy orvosi eszközbeszerzés helyett szociális fejlesztési pályázatot írjanak ki a jövőben.

Az 5100 lakosú Domaszék polgármesterének elmondta, "valahol meg kell húzni a határt", a Modern városok program kiterjesztését nem tartja valószínűnek; de az uniós támogatású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatain szerinte a következő ciklusban is indulhatnak ekkora népességű települések, és nem tartja kizártnak az egyedi támogatásokat sem.

A Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, az első programelemek 2019 elején indultak el.