Óriási közlekedési káoszt okozna a Momentum Budán

2020.06.30. 12:26

A Margit körút Széll Kálmán tér és Margit híd közötti részén az eddigiekhez képest is sokkal nagyobb közlekedési káoszra kellene számítani, ha megvalósul a Momentum Mozgalom legújabb terve, miszerint augusztusban lezárnák a Varsányi Irén utca egy részét az autósforgalom előtt. A lezárás hatására nemcsak parkolóhelyek szűnnének meg, hanem egy újabb közlekedési lámpát kellene építeni a Margit körútra, így pedig még lassabb lenne a forgalom. A környéken élők körében óriási a felháborodás a tervezett változtatások miatt.  

Nemrégiben látott napvilágot a Momentum II. kerületi szervezetének az az ötlete, hogy augusztusban lezárnák a Varsányi Irén utca Erőd utca és Jurányi utca közötti részét az autósok előtt, valamint megfordítanák a Szász Károly utcában a forgalmi irányt.

Az alábbi térképen láthatják, hogy Bel-Buda pontosan melyik részéről van szó. A térképen pirossal jelölték a Varsányi Irén utcának azt a részét, amit lezárnának az autósok előtt. A Szász Károly utca pedig merőleges a Varsányi Irénre. Az utóbbi utcában fordítanák meg az eddigi forgalmi irányt. 

Forrás: Origo

Az Origo birtokába került közlekedési szakelemzés szerint az átalakítással 17 parkolóhely biztosan megszűnne, így azoknak az autóknak a környező utcákban kellene állniuk. A parkolóhelyek megszűnéséhez képest azonban ennél jóval nagyobb problémákat is okozna a lezárás. 

Azzal, hogy megfordítanák a Szász Károly utca forgalmi irányát, alaposan átalakulna a már jól megszokott közlekedés. Eddig dél felé lehetett haladni az utcán, a tervek szerint augusztustól csak észak felé. Ezzel párhuzamosan a Varsányi Irén utcában nem változna a forgalom menetiránya, tehát az Erőd utcából érkezők a Varsányin keresztül itt ki tudnak hajtani a körútra, onnan viszont nem lehet majd bejönni. 

Az alábbi részt zárná le a Momentum Mozgalom a Varsányi Irén utcábólForrás: Origo

Teljes káoszt okozna a változás Bel-Budán

Az utóbbi fejlemény azért is problémás, mert a Szász Károly utcában lévő élelmiszerüzlet árufeltöltésénél meglehetősen nagy dugók keletkeznének emiatt. De még ennél is nagyobb gond, hogy a Szász Károly utca forgalmi irányának megfordítása miatt a hatalmas forgalmat lebonyolító Margit körúton meg kell állítani a forgalmat, hogy ki lehessen a Szász Károly utcából kanyarodni. Mivel eddig a forgalmi irány ellentétes volt, így nem volt szükséges a kanyarodáshoz lámpára, de a fordítás miatt erre szükség lesz. Mindez pedig az eddigiekhez képest is óriási dugókat okozna a Margit körúton, és ezáltal a teljes bel-budai közlekedést megbénítaná. 

Óriási a felháborodás a környéken

A tervekkel kapcsolatban meglehetősen sok kritika érte már eddig a Momentumot. Az egyik hozzászóló arról írt, hogy Szerintem meggondolatlanság ez az egész, miért nem a volt buszpályaudvar/ Jégkert környékére terveznek ilyen teret? Ott amúgy is kisebb a forgalom, nem olyan nagy a "kitolás" a környéken lakókkal.

Egy másik ott lakó azt közölte, Parkolni így is rémálom a környéken, hát még ha kiesik ez a szakasz.

Szintén egy ott élő férfi arról írt, hogy Ez komoly? Ha valami is megvalósulna belőle, akkor a Varsányi utca gépkocsival járhatatlan lesz. Nem fogunk tudni sehol parkolni. Hétköznapokon, napközben előfordult már, hogy 30-40 percig kerestem parkolóhelyet. Ha majd a Jurányiban megint megnyitnak a színházak, valamint télen a jégpálya a Széna téren, akkor a helyzet tovább fog romlani. Ha a Momentum ilyenekre vállalkozik, senki sem fog szavazni rájuk!

Egy másik ott lakó arra hívta fel a figyelmet, hogy Ebből balhé lesz, nagyon kötitek az ebet a karóhoz. Nem veszitek figyelembe a közlekedési nehézségeket és a parkolási viszonyokat. A Jurányi-Csalogány sarkán nemsokára átadnak egy új élelmiszerboltot, ami még több autóst fog bevonzani. Én a múlt héten 45 percet keringtem, mire helyet találtam az autómnak. Sajnos a Szász Károly utcában csoda, ha van hely, ezért sokszor leszorulok a Nagy Imre térre és egyéb távoli utcákba. A Margit krt-at csúcsidőben csak a Varsányi utcát igénybe véve lehet lekerülni.