Óriási közlekedési káoszt okozna a Momentum Budán

Autó, forgalom, közlekedési dugó
Közlekedési dugó Ausztriában
Vágólapra másolva!
A Margit körút Széll Kálmán tér és Margit híd közötti részén az eddigiekhez képest is sokkal nagyobb közlekedési káoszra kellene számítani, ha megvalósul a Momentum Mozgalom legújabb terve, miszerint augusztusban lezárnák a Varsányi Irén utca egy részét az autósforgalom előtt. A lezárás hatására nemcsak parkolóhelyek szűnnének meg, hanem egy újabb közlekedési lámpát kellene építeni a Margit körútra, így pedig még lassabb lenne a forgalom. A környéken élők körében óriási a felháborodás a tervezett változtatások miatt.  
Vágólapra másolva!

Nemrégiben látott napvilágot a Momentum II. kerületi szervezetének az az ötlete, hogy augusztusban lezárnák a Varsányi Irén utca Erőd utca és Jurányi utca közötti részét az autósok előtt, valamint megfordítanák a Szász Károly utcában a forgalmi irányt.

Az alábbi térképen láthatják, hogy Bel-Buda pontosan melyik részéről van szó. A térképen pirossal jelölték a Varsányi Irén utcának azt a részét, amit lezárnának az autósok előtt. A Szász Károly utca pedig merőleges a Varsányi Irénre. Az utóbbi utcában fordítanák meg az eddigi forgalmi irányt.

Forrás: Origo

Az Origo birtokába került közlekedési szakelemzés szerint az átalakítással 17 parkolóhely biztosan megszűnne, így azoknak az autóknak a környező utcákban kellene állniuk. A parkolóhelyek megszűnéséhez képest azonban ennél jóval nagyobb problémákat is okozna a lezárás.

Azzal, hogy megfordítanák a Szász Károly utca forgalmi irányát, alaposan átalakulna a már jól megszokott közlekedés.

Eddig dél felé lehetett haladni az utcán, a tervek szerint augusztustól csak észak felé. Ezzel párhuzamosan a Varsányi Irén utcában nem változna a forgalom menetiránya, tehát az Erőd utcából érkezők a Varsányin keresztül itt ki tudnak hajtani a körútra, onnan viszont nem lehet majd bejönni.

Az alábbi részt zárná le a Momentum Mozgalom a Varsányi Irén utcából Forrás: Origo

Teljes káoszt okozna a változás Bel-Budán

Az utóbbi fejlemény azért is problémás, mert a Szász Károly utcában lévő élelmiszerüzlet árufeltöltésénél meglehetősen nagy dugók keletkeznének emiatt. De még ennél is nagyobb gond, hogy a Szász Károly utca forgalmi irányának megfordítása miatt a hatalmas forgalmat lebonyolító Margit körúton meg kell állítani a forgalmat, hogy ki lehessen a Szász Károly utcából kanyarodni. Mivel eddig a forgalmi irány ellentétes volt, így nem volt szükséges a kanyarodáshoz lámpára, de a fordítás miatt erre szükség lesz.

Mindez pedig az eddigiekhez képest is óriási dugókat okozna a Margit körúton, és ezáltal a teljes bel-budai közlekedést megbénítaná.

Óriási a felháborodás a környéken

A tervekkel kapcsolatban meglehetősen sok kritika érte már eddig a Momentumot. Az egyik hozzászóló arról írt, hogy

Egy másik ott lakó azt közölte,

Szintén egy ott élő férfi arról írt, hogy

Egy másik ott lakó arra hívta fel a figyelmet, hogy