A PABooks a legnagyobb külföldi egyetemek sikerkönyveit hozza el hazánkba

2020.07.01. 16:09

A társadalmi felelősségvállalás jegyében új szín a Pallas Athéné Könyvkiadó palettáján a fenntartható fejlődés témaköre. Működésük közel három éve alatt már 85 kötetet jelentettek meg és mutattak be a nagyközönségnek. Telt házas rendezvényeiken számos alkalommal tartottak előadást a szerzők is. A könyvkiadás a rendkívüli időszakban is folyamatos volt, bemutatóik pedig az online térben valósultak meg. Cseh Katinkával, a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) ügyvezetőjével beszélgettünk.

Cseh Katinka kérésünkre elmondta, hogy bár az idei londoni könyvvásár a járvány miatt elmaradt, a legnagyobb külföldi egyetemek és kiadók könyvkatalógusait módjukban állt átvizsgálni. A kiválasztott műveket már fordítják, és ősszel az olvasók is kézbe vehetik.

Ha három fogalommal kellene leírni a PABooks hitvallását, melyek lennének azok?

Tudás, értékteremtés, közösség – ez a kiadónk három vezérszava. A legnagyobb külföldi egyetemi kiadók könyveit jelentetjük meg, a bennük rejlő tudást kívánjuk magyarul is elérhetővé tenni. Ezekkel – és a kapcsolódó programjainkkal – egyúttal értéket is teremtünk. A közösségépítést pedig úgy szolgáljuk, hogy minden egyes kötetünkhöz bemutatót is szervezünk. Ezeket a Bölcs Várban rendezzük meg, vagy újabban élő, online közvetítések formájában.

Mi a PABooks kiadási profilja?

A közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitika és a menedzsment tématerületéről választjuk ki a legfrissebb sikerkönyveket, ezeket tesszük magyar nyelven is elérhetővé. Új szín kiadói palettánkon Angus Forbes: A bolygónk globális hatósága című kötete, amelyet a társadalmi felelősségvállalás jegyében adtunk ki. A fenntartható fejlődés témakörében szeretnénk a jövőben további műveket kiadni. Hamarosan meg is jelentetjük a Cambridge-i Egyetem Nincs B bolygó című könyvét magyar nyelven.

Milyen visszaigazolást kapnak az olvasóktól? A szélesebb nyitást szolgálják az önfejlesztésről kiadott kötetek?

Mindhárom tématerületünk nagyon népszerű, a legdominánsabb talán a geopolitika, elég csak az ázsiai észjárásokat bemutató sorozatunkra utalnom, vagy a Kína és szomszédai című könyvünkre. De valóban, a menedzsmentkiadványainkkal egy egészen széles közönséget érünk el. Nemcsak a vezetőkhöz és a menedzserekhez szólunk ezekkel, hanem mindenkihez, aki szeretne produktívabban dolgozni, jobban fókuszálni. A haragról, a dühkezelésről szóló kiadványunk is nagyon hasznos útmutató lehet bárkinek.

Cseh Katinka, a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) ügyvezetője.Forrás: Drajkó E. Orsolya

Fennállásuk óta hány kötetet adtak ki?

A Pallas Athéné Könyvkiadó szeptemberben lesz három éves, ez idő alatt 85 kötetet jelentettünk meg, és közel ugyanennyi könyvbemutatót is szerveztünk. Nagyon nagy élményt nyújtott, hogy ezeken a rendezvényeinken több alkalommal a külföldi szerzők előadásait is meghallgathattuk. Itt volt például Abishur Prakash, akinek már a második művét adtuk ki magyar nyelven. A Bölcs Várban található könyvesboltunk megnyitójakor járt Budapesten. De Steve Weitzenkorn, Az ösztönző magatartás hatalma című kötet szerzője is rendkívül érdekes bemutatót tartott a magyar közönségnek.Ezekre a rendezvényeinkre általában 100-150 fő látogat el. Az online könyvbemutatók esetében ez a szám még jelentősebb, a legutóbbi angol nyelvű „író–olvasó" találkozót például eddig több mint háromezren nézték meg.

Hogyan vészelték át a karanténidőszakot?

A könyvkiadási tevékenységünk zavartalanul működött, az ezen időszakra tervezett kiadványaink mind meg tudtak jelenni. A járvány ideje alatt nagyon sokat tanultunk, igyekeztünk minden olyan technikát felkutatni, amellyel még jobban össze tudjuk kötni a könyveinket az olvasókkal. Ennek egyik fő megjelenési formája volt az élő, online könyvbemutatók tartása, illetve a webshopunk megerősítése is. Ebben az időszakban webáruházunk szerepe megnőtt, azt tapasztaltuk, hogy az online vásárlás népszerűvé vált olvasóink körében.

Kik és miként választják ki a megjelentetendő köteteket?

Elsősorban a frankfurti és a londoni könyvvásárokon „keresgélünk". Ezekre rengeteg találkozót szervezünk a nagy külföldi egyetemi kiadókkal.

A londoni könyvvásárForrás: NurPhoto/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

Nemzetközi partnereink olyan címeket mutatnak be nekünk, amelyek még angolul sem jelentek meg, épphogy elkészültek a kéziratok. Ez az egyik legizgalmasabb része a munkánknak. Amikor hazaérkezünk, átnézzük a friss katalógusokat, és kiválasztjuk azokat a címeket, amelyek illeszkednek a kiadási profilunkba, akadémiai hátterük van, és nagyon frissek.

Ezután pedig a szerzői jogi csapatunk intézi a kiadás adminisztratív részét, majd elindul a fordítási folyamat. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Princeton Egyetem nemrégiben az egyik könyvvásáron a legkiválóbb fordítási munkák között jelölte a plakátján az egyik PABooks könyvet.

Hazai szerző kéziratából készítettek-e már sikerkönyvet?

Természetesen magyar szerzőktől is jelentettünk meg könyveket. A novemberi angol nyelvű kiadást követően nemrégiben Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének az Amerikai Birodalom vs. Európai Álom című könyvét adtuk ki, illetve Szilágyi Istvánnak A geopolitika elmélete című könyve is megtalálható a kínálatunkban.

Hogyan alakult az olvasótáboruk az elmúlt három évben?

Az egészen könnyed menedzsmentkönyvektől a kvantum-számítástechnikán át számos érdekes kiadvány megtalálható a kínálatunkban. A választékunk rendkívül széles, a főbb tématerületeinken belül mindenki megtalálhatja a neki szóló érdekességeket. Olvasótáborunk egyre gyarapodik, már vannak törzsolvasóink, akik nagyon várják, hogy a következő hét szerdáján éppen mit jelentetünk meg.

Valóságos művészettörténeti kuriózum a könyvesboltjuk.

Valóban, a Pallas Athéné Könyvkiadónak a budai várnegyed szívében, a Bölcs Várban van a gyönyörű szép könyvesboltja. A 800 éves falak között elérhető a teljes kínálatunk, exkluzív kiadói kedvezménnyel. De emellett csodálatos ázsiai albumokat árusítunk, illetve Magyarország kultúrájával, természeti kincseivel, gasztronómiájával kapcsolatban is megannyi idegen nyelvű kiadvány található.

Az eddig megjelent PABooks-könyvek közül melyik a személyes kedvence? Muszáj választania!

Mind a 85 könyvünkhöz személyes szál fűz, de ha muszáj kiemelnem egyet, akkor az talán A menedzsment mítoszai lenne Stefan Sterntől és Cary Coopertől. Kifejezetten érdekelnek a menedzsmentkönyvek, és ebben annyira formabontó struktúrát mutatnak be a szerzők, hogy már önmagában az is élvezetes, ha a főcímeket végigolvassuk: 44 tévhitet mutatnak be, és sorra cáfolják mindegyiket. Szívből ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, mert nagyon tanulságos és szórakoztató olvasmány.

Mire készülnek jelenleg?

A legutóbbi londoni könyvvásár ugyan elmaradt, azonban a katalógusokat már áttekintettük, és rengeteg izgalmas címet találtunk! Ezeknek a kiadványoknak a fordítási munkálatai már el is kezdődtek, és izgatottan várjuk, hogy ősszel az olvasók számára is bemutathassuk az újdonságokat.