A PABooks a legnagyobb külföldi egyetemek sikerkönyveit hozza el hazánkba

Ámulatba ejtő könyvtárak a világból
Trinity Egyetemi Könyvtár - Dublin
Trinity Egyetemi Könyvtár
Vágólapra másolva!
A társadalmi felelősségvállalás jegyében új szín a Pallas Athéné Könyvkiadó palettáján a fenntartható fejlődés témaköre. Működésük közel három éve alatt már 85 kötetet jelentettek meg és mutattak be a nagyközönségnek. Telt házas rendezvényeiken számos alkalommal tartottak előadást a szerzők is. A könyvkiadás a rendkívüli időszakban is folyamatos volt, bemutatóik pedig az online térben valósultak meg. Cseh Katinkával, a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) ügyvezetőjével beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Cseh Katinka kérésünkre elmondta, hogy bár az idei londoni könyvvásár a járvány miatt elmaradt, a legnagyobb külföldi egyetemek és kiadók könyvkatalógusait módjukban állt átvizsgálni. A kiválasztott műveket már fordítják, és ősszel az olvasók is kézbe vehetik.

Ha három fogalommal kellene leírni a PABooks hitvallását, melyek lennének azok?

Tudás, értékteremtés, közösség – ez a kiadónk három vezérszava.

A közösségépítést pedig úgy szolgáljuk, hogy minden egyes kötetünkhöz bemutatót is szervezünk. Ezeket a Bölcs Várban rendezzük meg, vagy újabban élő, online közvetítések formájában.

Mi a PABooks kiadási profilja?

A közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitika és a menedzsment tématerületéről választjuk ki a legfrissebb sikerkönyveket, ezeket tesszük magyar nyelven is elérhetővé. Új szín kiadói palettánkon Angus Forbes: A bolygónk globális hatósága című kötete, amelyet a társadalmi felelősségvállalás jegyében adtunk ki.

A fenntartható fejlődés témakörében szeretnénk a jövőben további műveket kiadni.

Hamarosan meg is jelentetjük a Cambridge-i Egyetem Nincs B bolygó című könyvét magyar nyelven.

Milyen visszaigazolást kapnak az olvasóktól? A szélesebb nyitást szolgálják az önfejlesztésről kiadott kötetek?

Mindhárom tématerületünk nagyon népszerű, a legdominánsabb talán a geopolitika, elég csak az ázsiai észjárásokat bemutató sorozatunkra utalnom, vagy a Kína és szomszédai című könyvünkre. De valóban, a menedzsmentkiadványainkkal egy egészen széles közönséget érünk el.

A haragról, a dühkezelésről szóló kiadványunk is nagyon hasznos útmutató lehet bárkinek.

Cseh Katinka, a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) ügyvezetője. Forrás: Drajkó E. Orsolya

Fennállásuk óta hány kötetet adtak ki?

Nagyon nagy élményt nyújtott, hogy ezeken a rendezvényeinken több alkalommal a külföldi szerzők előadásait is meghallgathattuk. Itt volt például Abishur Prakash, akinek már a második művét adtuk ki magyar nyelven. A Bölcs Várban található könyvesboltunk megnyitójakor járt Budapesten. De Steve Weitzenkorn, Az ösztönző magatartás hatalma című kötet szerzője is rendkívül érdekes bemutatót tartott a magyar közönségnek.

Hogyan vészelték át a karanténidőszakot?

A könyvkiadási tevékenységünk zavartalanul működött, az ezen időszakra tervezett kiadványaink mind meg tudtak jelenni.

Ennek egyik fő megjelenési formája volt az élő, online könyvbemutatók tartása, illetve a webshopunk megerősítése is. Ebben az időszakban webáruházunk szerepe megnőtt, azt tapasztaltuk, hogy

az online vásárlás népszerűvé vált olvasóink körében.

Kik és miként választják ki a megjelentetendő köteteket?

Elsősorban a frankfurti és a londoni könyvvásárokon „keresgélünk". Ezekre rengeteg találkozót szervezünk a nagy külföldi egyetemi kiadókkal.

A londoni könyvvásár Forrás: NurPhoto/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

Amikor hazaérkezünk, átnézzük a friss katalógusokat, és kiválasztjuk azokat a címeket, amelyek illeszkednek a kiadási profilunkba, akadémiai hátterük van, és nagyon frissek.

Ezután pedig a szerzői jogi csapatunk intézi a kiadás adminisztratív részét, majd elindul a fordítási folyamat.

Hazai szerző kéziratából készítettek-e már sikerkönyvet?

Természetesen magyar szerzőktől is jelentettünk meg könyveket. A novemberi angol nyelvű kiadást követően nemrégiben Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének az Amerikai Birodalom vs. Európai Álom című könyvét adtuk ki, illetve Szilágyi Istvánnak A geopolitika elmélete című könyve is megtalálható a kínálatunkban.

Hogyan alakult az olvasótáboruk az elmúlt három évben?

Az egészen könnyed menedzsmentkönyvektől a kvantum-számítástechnikán át számos érdekes kiadvány megtalálható a kínálatunkban. A választékunk rendkívül széles, a főbb tématerületeinken belül mindenki megtalálhatja a neki szóló érdekességeket.

Valóságos művészettörténeti kuriózum a könyvesboltjuk.

Valóban, a Pallas Athéné Könyvkiadónak a budai várnegyed szívében, a Bölcs Várban van a gyönyörű szép könyvesboltja.

A 800 éves falak között elérhető a teljes kínálatunk, exkluzív kiadói kedvezménnyel.

De emellett csodálatos ázsiai albumokat árusítunk, illetve Magyarország kultúrájával, természeti kincseivel, gasztronómiájával kapcsolatban is megannyi idegen nyelvű kiadvány található.

Az eddig megjelent PABooks-könyvek közül melyik a személyes kedvence? Muszáj választania!

Kifejezetten érdekelnek a menedzsmentkönyvek, és ebben annyira formabontó struktúrát mutatnak be a szerzők, hogy már önmagában az is élvezetes, ha a főcímeket végigolvassuk: 44 tévhitet mutatnak be, és sorra cáfolják mindegyiket. Szívből ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, mert nagyon tanulságos és szórakoztató olvasmány.

Mire készülnek jelenleg?

A legutóbbi londoni könyvvásár ugyan elmaradt, azonban a katalógusokat már áttekintettük, és rengeteg izgalmas címet találtunk! Ezeknek a kiadványoknak a fordítási munkálatai már el is kezdődtek, és izgatottan várjuk, hogy ősszel az olvasók számára is bemutathassuk az újdonságokat.