Döntött a Kúria a lúgos orvos ügyében

2020.07.01. 14:04

Több mint hét éve már annak, hogy egy kórházigazgató rátámadt a volt barátnőjére, Renner Erikára az otthonában. Begyógyszerezte, majd lúgot önött a nemi szervére. A hosszú ideje húzódó ügy végére ma pont került, a Kúria nem helyezi hatályon kívül a férfi jogerős ítéletét.

Kónya István a Kúria elmúlt féléves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy befejezték az Alkotmánybíróságon előírt felülvizsgálatot és megállapították, hogy

a bíróság átmeneti rendelkezése nem sértette az orvos másodfokú fellebbezésének valós jogi tartalmát.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az Alkotmánybíróság februárban döntött arról, hogy alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény egyik átmeneti rendelkezése, amit a Kúria harmadfokú eljárásában alkalmazott. Ugyanis a bírósági eljárás alatt megváltozott szabályok kizárták az indítványozó korábban benyújtott, az előző törvény szerint megengedett másodfellebbezésének, a másodfokú döntés elleni fellebbezésnek az elbírálását a konkrét ügyben. Az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt a rendelkezést, és elrendelte a már lezárt ügy felülvizsgálatát.

Az Alkotmánybíróság nem foglalt állást a bírói döntés érdemi részéről.

Kónya István hangsúlyozta, hogy döntésében az Alkotmánybíróság egy törvényi rendelkezés és nem bírósági határozat alkotmányellenességét mondta ki.

Nem határozott tehát arról, hogy az alapügyben a rendes bíróságokon meghozott bármely határozatot hatályon kívül kellene helyezni, vagy meg kellene semmisíteni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kúriának választ kellett adnia arra, hogy az átmeneti szabály mellőzése eltérő érdemi döntést eredményezett volna vagy sem, és arra jutott, nem hozott változást a döntésben az átmeneti szabály kihagyása. A lúgos orvos büntetőügyében 2018 nyarán hirdetett jogerős harmadfokú ítéletet a Kúria:

az orvost 11 év börtönre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától.

Az eljárás adatai szerint az akkor kórházigazgatóként dolgozó férfi 2013. március 12-én reggel egy arcát eltakaró biciklis sisakban járt volt szeretőjének lakásán, akivel akkor már szakítottak.

Megkötözte Renner Erikát, majd altatót, nyugtatót adott be neki, aztán levetkőztette és a fürdőkádban maró anyagot öntött a nemi szervére.

A lúg másod-, és harmadfokú égési sérüléseket okozott, amivel a nő életveszélyes állapotba került. A sérülések több korrekciós műtét után is megmaradtak.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A megvádolt orvos végig tagadta a bűnösségét, Renner Erika pedig nem tudta egyértelműen azonosítani a támadóját.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék 2016-ban maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt a férfit négy évre ítélte és öt évre eltiltotta orvosi hivatástól. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette az ügyet, valamint magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki az orvost, akit 9 év börtönre ítélt és végleg eltiltott az orvoslástól.

A Kúria 2017-ben a bizonyítás hiányosságai miatt hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet és új eljárásra utasította a bíróságot, ami 2018 februárjában újból 9 évre ítélte B. Krisztiánt. Mivel ekkor az elsőfokú ítélethez képest újonnan felmerült bűncselekmények, például magánlaksértés és a személyi szabadság megsértése miatt is bűnösnek mondták ki az orvost, ismét lehetőség nyílt a fellebbezésre - ez volt a másodfellebbezés -, így harmadfokon újból a Kúriára kerülhetett az ügy.

A Kúria a harmadfokon jogerősen kiszabott 11 év szabadságvesztéssel kapcsolatban 2018 nyarán szóbeli indoklásában rámutatott, hogy a megállapított bűnökért 2-től 12 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Súlyosító körülményként értékelték, hogy előre kitervelten, aljas indokból a nőnek feldolgozhatatlan lelki sérüléseket okozott. Mivel az orvosi esküjét megszegte, tudását felhasználva támadta meg Renner Erikát, így nagy veszélyt jelent a társadalomra. A Kúria külön kiemelte, hogy örökre eltiltja orvosi hivatásától azt, aki azzal ilyen aljas módon visszaélt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK