Döntött a Kúria a lúgos orvos ügyében

2018.02.22. Lúgos orvos tárgyalás kúria renner erika bene krisztián
Így az ítélethirdetést már anélkül hallgathatta végig
Vágólapra másolva!
Több mint hét éve már annak, hogy egy kórházigazgató rátámadt a volt barátnőjére, Renner Erikára az otthonában. Begyógyszerezte, majd lúgot önött a nemi szervére. A hosszú ideje húzódó ügy végére ma pont került, a Kúria nem helyezi hatályon kívül a férfi jogerős ítéletét.
Vágólapra másolva!

Kónya István a Kúria elmúlt féléves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy befejezték az Alkotmánybíróságon előírt felülvizsgálatot és megállapították, hogy

a bíróság átmeneti rendelkezése nem sértette az orvos másodfokú fellebbezésének valós jogi tartalmát.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az Alkotmánybíróság februárban döntött arról, hogy alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény egyik átmeneti rendelkezése, amit a Kúria harmadfokú eljárásában alkalmazott. Ugyanis a bírósági eljárás alatt megváltozott szabályok kizárták az indítványozó korábban benyújtott, az előző törvény szerint megengedett másodfellebbezésének, a másodfokú döntés elleni fellebbezésnek az elbírálását a konkrét ügyben.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt a rendelkezést, és elrendelte a már lezárt ügy felülvizsgálatát.

Az Alkotmánybíróság nem foglalt állást a bírói döntés érdemi részéről.

Kónya István hangsúlyozta, hogy döntésében az Alkotmánybíróság egy törvényi rendelkezés és nem bírósági határozat alkotmányellenességét mondta ki.

Nem határozott tehát arról, hogy az alapügyben a rendes bíróságokon meghozott bármely határozatot hatályon kívül kellene helyezni, vagy meg kellene semmisíteni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kúriának választ kellett adnia arra, hogy az átmeneti szabály mellőzése eltérő érdemi döntést eredményezett volna vagy sem, és arra jutott, nem hozott változást a döntésben az átmeneti szabály kihagyása. A lúgos orvos büntetőügyében 2018 nyarán hirdetett jogerős harmadfokú ítéletet a Kúria:

az orvost 11 év börtönre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától.

Az eljárás adatai szerint az akkor kórházigazgatóként dolgozó férfi 2013. március 12-én reggel egy arcát eltakaró biciklis sisakban járt volt szeretőjének lakásán, akivel akkor már szakítottak.

Megkötözte Renner Erikát, majd altatót, nyugtatót adott be neki, aztán levetkőztette és a fürdőkádban maró anyagot öntött a nemi szervére.

A lúg másod-, és harmadfokú égési sérüléseket okozott, amivel a nő életveszélyes állapotba került. A sérülések több korrekciós műtét után is megmaradtak.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A megvádolt orvos végig tagadta a bűnösségét,

Renner Erika pedig nem tudta egyértelműen azonosítani a támadóját.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék 2016-ban maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt a férfit négy évre ítélte és öt évre eltiltotta orvosi hivatástól. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette az ügyet, valamint magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki az orvost, akit 9 év börtönre ítélt és végleg eltiltott az orvoslástól.

A Kúria 2017-ben a bizonyítás hiányosságai miatt hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet és új eljárásra utasította a bíróságot, ami 2018 februárjában újból 9 évre ítélte B. Krisztiánt.

Mivel ekkor az elsőfokú ítélethez képest újonnan felmerült bűncselekmények, például magánlaksértés és a személyi szabadság megsértése miatt is bűnösnek mondták ki az orvost, ismét lehetőség nyílt a fellebbezésre - ez volt a másodfellebbezés -, így harmadfokon újból a Kúriára kerülhetett az ügy.

A Kúria a harmadfokon jogerősen kiszabott 11 év szabadságvesztéssel kapcsolatban 2018 nyarán szóbeli indoklásában rámutatott, hogy a megállapított bűnökért 2-től 12 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Súlyosító körülményként értékelték, hogy előre kitervelten, aljas indokból a nőnek feldolgozhatatlan lelki sérüléseket okozott. Mivel az orvosi esküjét megszegte, tudását felhasználva támadta meg Renner Erikát, így nagy veszélyt jelent a társadalomra.

A Kúria külön kiemelte, hogy örökre eltiltja orvosi hivatásától azt, aki azzal ilyen aljas módon visszaélt.