Augusztusban lehet gyanúsított a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon ügyében

2020.07.01. 11:24

Augusztusban történhet gyanúsítás a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban történt haláleset miatt, és akár súlyosabb vád is lehet az ügyben - mondta az ATV Híradónak Futó Barnabás, a feljelentő ügyvédje.

Futó azt mondta, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoznak. A hatóságok pénteken három órán keresztül hallgatták ki az ügyfelét, emellett pedig folyamatosan zajlanak a tanúmeghallgatások.

„A szakértői vélemény valószínűleg augusztusra készül el, és addig több tanút is kihallgatnak. Akkor lesz abban a helyzetben a Nemzeti Nyomozó Iroda szerintem, hogy konkrétan megalapozott gyanút megállapítson, tehát valakit vagy valakiket meggyanúsítson, és úgy folyjon tovább a büntetőeljárás"- nyilatkozta az ügyvéd.

A katonaság fertőtlenített a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonbanForrás: Koncz Márton - Origo

Az ügyben az első koronavírus-fertőzésben meghalt lakó családja tett feljelentést, mert szerintük nem megfelelően gondoskodtak az idős hozzátartozójukról. Csüri Krisztián és felesége azért fordult ügyvédhez, mert szeretnék, ha bíróság mondaná ki: ami Krisztián édesanyjával történt a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában, az tűrhetetlen, és nem ismétlődhet meg másokkal.

A fiatalember a Ripostnak számolt be arról, édesanyjának milyen megrázkódtatásokat és embertelen körülményeket kellett elviselnie a járvány ideje alatt. Csüri az intézményben uralkodó állapotoknak tulajdonítja édesanyja halálát.

Sorra haltak meg az emberek a Pesti úton
A fővárosi fenntartású intézmény az ország első járványügyi gócpontja lett: az idősotthonokban meghaltak 40 százaléka, 52 ember innen származott. Emlékezetes, a budapesti idősotthon lett az ország első számú járványügyi gócpontja, amit később a többi fővárosi fenntartású intézmény követett a sorban. Az Operatív Törzs álláspontja szerint a főváros nem készítette fel megfelelően az intézményt a járványra, ezt a budapesti kormányhivatal is megerősítette.

KAPCSOLÓDÓ CIKK