Folytatódik az indexes belháború: a régiek már a pénzek eltüntetésével vádolják az újakat

2020.07.01. 19:04

Tovább folytatódik a hetek óta zajló indexes belháború. A régiek és az újak csatájában most a régiek két embere "vitatkozott" az Index jövőjéről. Egyikük az a Gerényi Gábor, akit Bodolai László kuratóriumi elnök a súlyosan veszteséges és pazarlóan működő lap átalakításával bízott meg, a másik pedig az Uj Péter Soros-blogjánál, a 444-nél dolgozó Szily László. Utóbbi alig burkoltan azzal vádolta meg az elmúlt években minden tulajdonost kiszolgáló ügyvédet, Bodolai Lászlót, hogy eltüntette az Index bevételének legalább a felét. 

Egy helyenként nevetségesen fellengzős vitát folytatott egymással két régi indexes, Gerényi Gábor és Szily László a Reaktoron. A beszélgetés jelentős része arról szólt, hogy saját magukat dícsérték, miközben természetesen mindenki másról meglehetősen rossz véleménnyel voltak. Különösen komikusnak és egyben visszataszítónak hatott, amikor Gerényi arról beszélt, hogy az Indexnek akkora a jelentősége, mint a Parlament épületének vagy a Lánchídnak vagy a Hősök terének. 

Ilyen egy indexes belháború a régiek és az újak között

A két régi indexes folyamatosan abban versenyzett, hogy melyikük a jobb üzletember és egyben újságíró. 

Mindezek mellett a beszélgetés legérdekesebb része az, amikor mindketten arról beszélnek, hogy az Indexen az elmúlt 10 évben semmilyen változás nem történt, és a szerkesztőség a változtatási szándékokkal szemben direkt fellép, azokat megakdályozza.

Hol a pénz?

A legfurcsább pedig az volt, amikor Szily közölte, hogy, publikus adatok azt mutatják, hogy az Index minden vetélytársánál, azoknál is, amelyek egyébként nincsenek jó anyagi helyzetben, akár veszteségesek, de a hirdetési bevétel növekedett. Nőtt a torta és a saját kis szeletek is valamennyivel növekedtek, volt, akinek jobban, volt, akinek kevésbé. Amikor olyan állítások hangzanak el, hogy megfeleződött volna, ez egész egyszerűen életszerűtlen. Lehet, hogy így van, nem állíthatom, hogy nettó hazugság, de biztos, hogy nagyon gyanús.

Ezzel Szily nem is burkoltan azzal vádolta meg a Spéder Zoltánt majd Simicska Lajost is kiszolgáló Bodolai Lászlót, hogy a bevételek legalább felét eltűntette. 

Gyorsan cserélődnek a vezérigazgatók

Mint arról korábban beszámoltunk, belháború tört ki az Indexben a régiek és az újak között, miután a tulajdonos a súlyosan veszteséges és pazarlóan működő lap racionalizálásra dolgoztatott ki tervet az Index egyik alapítójával. Ennek eredményeként lemondott az újakat képviselő Pusztay András vezérigazgató, majd a helyére érkezett új vezérigazgató is, az Indexet tulajdonló kuratórium elnökének, Bodolai László ügyvédnek a közeli barátja. A helyzet az Indexen belül annyira eldurvult, hogy a régi indexesek táborához tartozó Bodolai már csak közleményekben kommunikál saját beosztottaival: Ződi Zsolt lemondását ugyanabban a közleményben és ugyanakkor jelentette be a lap munkatársainak, mint amikor azt kiküldte a sajtónak. Nyilvánvaló: nem bízott meg saját beosztottaiban, attól félt, hogy még azelőtt kiszivárogtatják az új indexesekkel együtt mozgó 24-nek vagy hvg-nek a hírt, mielőtt ő közzétenné.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK