Korszakváltást jelent az egy éve elérhető családvédelmi akcióterv

NOVÁK Katalin
Budapest, 2020. június 30. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért felelős államtitkára a családvédelmi akcióterv egyéves eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szervezet székházában 2020. június 30-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Igazi korszakváltást jelent az egy éve elérhető családvédelmi akcióterv - jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

Az évforduló alkalmából készített - szerdán megjelent - interjúban az államtitkár hangsúlyozta, hogy mintegy 200 ezer család kapott összesen 900 milliárd forintnyi támogatást az elmúlt egy évben csak az akcióterven keresztül.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a családvédelmi akcióterv egyéves eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Babaváró a legnépszerűbb

– A családvédelmi akcióterv korszakváltást jelent. Nem kevesebbet tűztünk ki célul, mint azt, hogy a gyermeket vállalók anyagi értelemben is jobban járjanak azoknál, akik a gyermektelenséget választják. A babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlásához adott segítség, a bölcsődeépítések, a csok mind ezt a célt szolgálják – fogalmazott Novák Katalin. Hozzátette:

és ezt a számot akár három-néggyel is felszorozhatjuk, családokról lévén szó. Így akár nyolcszázezer magyar emberről beszélhetünk.

Mint mondta, a babaváró támogatás a legnépszerűbb, már majdnem 100 ezer házaspár igényelte. Aki három gyermeket vállal, annak nem kell visszafizetnie a támogatást - tette hozzá -, így elképzelhető, hogy az igénylők jelentős része nagycsaládossá válik. Már több mint 30 ezer kisbaba született meg úgy, hogy a szülők előtte felvették a babaváró támogatást.

Novák Katalin elmondta: a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának sikere is jelentősen felülmúlta a várakozásokat, több mint kétszer annyian igényelték, mint amennyire számítottak.

A járvány alatt sem vettek el a családtámogatásokból

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a népesedési mutatók már az év első öt hónapjában jelzik a családvédelmi akcióterv sikerét.

Csaknem negyven éve nem látott csúcsot ért el a házasságkötések száma,

továbbá 1664-gyel több gyerek született, mint 2019-ben ugyanebben az időszakban.

Jövőre a költségvetés tervezete szerint a kormány még többet fordít családtámogatásokra, csaknem 2300 milliárd forintra nő az összeg - emelte ki Novák Katalin. Ugyanez a tétel 2010-ben még csak 960 milliárd forint volt, de 64 milliárddal több az ideinél is.

Kijelentette azt is: a kormány a családtámogatásokból a koronavírus-járvány idején sem vett el semmit.

– Fontos alapelv volt, hogy noha nehezebb gazdasági időszak jön, akkor is tabunak számít ez a terület. Sőt a járvány kezdete óta bevezettük az ingyenes KRESZ- és nyelvvizsga lehetőséget a cseden, gyeden és gyesen lévőknek. Döntöttünk a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről is, gondolva az idősebb családtagokra is.

– emlékeztetett.

Idén teljesedik ki a terv

Kérdésre válaszolva az államtitkár arról is beszélt, hogy várakozásai szerint a jövőben készül majd egy második akcióterv is, mert "még mindig van olyan terület, ahol tudunk segíteni a családoknak". Hozzátette, hogy a jelenlegi terv is csak idén teljesedik ki.

– A négygyermekes édesanyák szja-mentessége és a nagyszülői gyed idén januárban indult el. Jövő júliusban pedig a csecsemőgondozási díj összegét az édesanya teljes fizetésének mértékére emeljük. Ez azt jelenti, hogy egy gyermeket vállaló anyának a nettó jövedelme magasabb lesz, mint a szülés előtti időszakban volt.

Akinek kisbabája születik, így többet kereshet majd, mintha nem vállalt volna gyereket.

Azt szeretnénk, hogy a gyermekvállalás ne hátrány legyen, hanem előny – hangsúlyozta Novák Katalin.