Világháborús bombát találtak a Vas megyei Bük község külterületén, százméternyire egy gyártól - tájékoztatta Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének szóvivője szerdán az MTI-t.

A tűzszerészek a hétfői bejelentés nyomán megvizsgálták a robbanótestet, de elszállításáról, esetleges helyszíni hatástalanításáról még nem döntöttek, az egyeztetések még zajlanak a gyár, a helyi védelmi bizottság és a tűzszerészek között - mondta Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének szóvivője, aki hozzátette:
az amerikai gyártmányú, 200 kilós robbanótest két gyújtóval van felszerelve, ami azt jelenti, hogy orr- és fenékgyújtója is van, ezért a kezelése nem lesz könnyű.A lehető legjobb megoldást dolgozzák ki, hogy a szerkezet hatástalanítása minél kevesebb korlátozással járjon. A robbanótest külterületen van, lakóházak nincsenek a közelben, de a tűzszerészeti munkálatok idejére a gyárat valószínűleg ki kell majd üríteni - fejtette ki a szóvivő. 

Második világháborús, 200 kilogrammos, amerikai gyártmányú robbanótestet vizsgál egy tűzszerész a főváros IX. kerületében, a Timót utca 5. szám alatti ipari területen 2020.02.07-én. Hasonló bombát találtak most a büki iparterületen is (korábbi felvétel, illusztráció).Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A vaol.hu szerdán azt írta, nem ez az első, második világháborús bomba, amelyet a vasi kisváros melletti iparterületen találtak. A mintegy húszhektáros területen az utóbbi hónapokban közművesítés zajlik.