Új maszkgyártó gép kezdte meg működését Budapesten

2020.07.01. 16:03

Új maszkgyártó gépet állított üzembe az állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a társaság telephelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a világjárvány megmutatta, hogy a piaci szereplőktől való függőség csökkentése érdekében a lehető legtöbb védőeszköz gyártását Magyarországon érdemes megoldani, ezt a törekvést segíti a gép.

Magyarországon készülhetnek a maszkok isFotó: Csudai Sándor - Origo

A politikus úgy vélekedett, hogy Magyarország megnyerte a koronavírus elleni első csatát, és Európában a magyar védekezés számít az egyik legsikeresebbnek.
Ehhez szükség volt arra, hogy a rendkívüli felhatalmazásnak köszönhetően a lehető leggyorsabban tudjon dönteni és intézkedéseket hozni a kormány - tette hozzá Schanda Tamás, aki megjegyezte: ha a baloldalon múlt volna, ez nem válik lehetővé, hiszen nem szavazták meg a parlamentben az erről szóló törvényt. Ugyanakkor az eredményes védekezéshez hozzájárult az is, hogy a magyar vállalatok és intézmények, kutatók is csatlakoztak az összefogáshoz, és a tudományos világ vizsgálatokba, fejlesztésekbe fogott. Ebben a munkában vesz részt az állami tulajdonú Bay Zoltán Nonprofit Kft. is a maszkgyártó géppel - mondta Schanda Tamás, aki arról is szólt, hogy nem ez az egyetlen olyan projekt, amelyet a kormány a járvány elleni védekezés jegyében támogat.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (j) és Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára (b) a teljesen állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. újonnan üzembe helyezett, KN95 besorolású (kívülről is 95%-os szűrőhatású) egészségügyi arcmaszkot gyártó gépének sajtóbemutatóján a cég budapesti telephelyén 2020. július 1-jén.Forrás: MTI/Soós Lajos

A budapesti műszaki egyetemen például lélegeztetőgépek fejlesztését segítik, légzéstámogatásra alkalmas további készülékek fejlesztése zajlik a Semmelweis Egyetem és az Óbudai Egyetem együttműködésében, a Szegedi Tudományegyetemen pedig olyan kutatást támogatnak, amelynek keretében matematikusok modellezik a járvány magyarországi terjedését. Mindezekkel párhuzamosan gyógyszeripari fejlesztések is zajlanak - fűzte hozzá a politikus.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak bizonyította, hogy az innováció segítségével milyen jelentős eredmények érhetőek el a járvány elleni küzdelemben.

 Ez annak is köszönhető, hogy a tárca a lehető leggyorsabban biztosította a tudástőke hasznosításához, a megelőzés és a gyógyítás hatékonyságának növeléséhez szükséges forrásokat - fűzte hozzá.

Ennek a munkának a folytatása annál is inkább fontos, mert a járvány egy esetleges második hulláma előtt lehetőség nyílik új, a védekezést segítő kapacitások kiépítésére - mondta Gulyás Tibor.

Grasselli Norbert, a társaság ügyvezető igazgatója közölte, hogy

az új gép percenként 60 FFP2-es típusú, ötrétegű maszk előállítására alkalmas.
Grasselli hozzátette, hogy egyelőre 400-500 ezer maszk gyártásához szükséges alapanyaggal rendelkeznek, ám folyamatos az alapanyagok beszállítása.