Az elmúlt napok sorozatos botrányai után ideje, hogy László Imre, Újbuda DK-s polgármestere levonja a tanulságokat, és lemondjon polgármesteri tisztségéről - szólította fel távozásra a náci vezért éltető városvezetőt Hoffmann Tamás szerdán.

"A választók megérdemlik, hogy valóban alkalmas és felelősségteljes polgármester irányítsa Újbudát, és ne egy olyan vezető, aki hol önös pártpolitikai érvényesülését és személyes ambícióit helyezi a kerület érdekei elé, hol kellemetlen magyarázkodásra kényszerül meggondolatlan és felelőtlen kijelentései miatt" - indokolt közösségi oldalán Újbuda volt polgármestere, aki szerint

a DK-tól és a László Imrével szövetséges pártszervezetektől elvárható, hogy elhatárolódjanak a polgármestertől és megnyilvánulásaitól.

Mint ismert, László Imre a múlt hét csütörtöki önkormányzati ülésen Adolf Hitler munkásságát magasztalta. Egészen pontosan úgy fogalmazott a Hír TV birtokába került felvételen: "36-ban vagy 37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele."

A László Imre által emlegetett időpontban a náci vezér már meghozta a zsidóellenes törvényeket, üldözte a kommunistákat, és megírta a náci eszmékről szóló hírhedt művét, a Mein Kampfot.

Az eset nyilvánosságra kerülését követően a DK-s politikus közzétett egy magyarázkodó posztot. A baloldalnak ennyi elegendő volt: továbbra sem hajlandó elítélni megnyilvánulásáért az újbudai polgármestert. Ugyanígy reagált a nemzetközi baloldal: bár a V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult Donald Tuskhoz, az Európai Néppárt elnökéhez, David Sassolihoz, az Európai Parlament baloldali elnökéhez és Iratxe García Pérezhez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnökéhez; válasz nem érkezett.