Megint magát mentegette Gyárfás Tamás a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán

Fővárosi Törvényszék, Gyárfás Tamás tárgyalása, 2020.02.20.
Vágólapra másolva!
Újra bíró elé állt a vád szerint a Fenyő János meggyilkolására parancsot adó Gyárfás Tamás és nem hazudtolta meg magát. A baloldali médiavállalkozó a mai tárgyalási napon is egyfolytában azt hajtogatta, hogy ő ártatlan, a vádiratban pedig egyetlen olyan pont sincs, amely alátámasztaná a bűnösségét - írta meg a PestiSrácok.hu. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség 2018. április 17-én délután fogta el Gyárfás Tamást, éppen mielőtt Kínába utazott volna. Kihallgatták Fenyő János meggyilkolásának ügyében, felbujtás miatt.

A kihallgatás után őrizetbe vették, két éjszakát börtönben kellett töltenie. Javasolták a letartóztatását is, de a bíróság ezt elutasította. Később 200 millió forint óvadékot kellett fizetnie, és egy idő után már nyomkövetőt sem kellett viselnie.

Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszéken 2020. február 20-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyészség 12 év börtönt javasolt Gyárfás Tamásnak abban az esetben, ha beismerő vallomást tesz az előkészítő ülésen.

Gyárfás mindent tagadott és szerinte nem volt miről alkudozni az előkészítő ülésen sem.

Végül egy titkos hangfelvétel alapján emeltek vádat Gyárfás ellen, akinek indítéka, lehetősége és a pénze is megvolt arra 22 évvel ezelőtt, hogy megölesse riválisát. Az ügy másik felbujtója Portik Tamás, akit a Prisztás-gyilkosságban, valamint az Aranykéz utcai robbantásban betöltött szerepe miatt már elítéltek.

Kettejük beszélgetéséből derül ki, ki adhatott parancsot Fenyő likvidálására.

Tasnádi Péter, több szervezett bűnözéshez köthető bűnügy korábbi vádlottja a hallgatóság soraiban a Prisztás József 1996-os meggyilkolása miatt megtartott perújítási tárgyaláson Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ügyben az első magyarországi maffiaper egyik résztvevőjét, Tasnádi Pétert is meg fogják majd hallgatni, aki legalább egy évtizede hajtogatja, hogy Gyárfástól pénzt kapott a munkára. A megbízást viszont végül nem ő teljesítette.

Rajta kívül a Horn-kormány belügyminiszterét, Kuncze Gábort is a tanúk padjára állítják, aki sokat tudhat a két férfi harcáról,

ahogy Perczel Tamás, Fenyő János bizalmasa szerint az akkori miniszterelnök, Horn Gyula is tisztában volt vele, hogy nincsenek jóban.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Brády Zoltán, a Kapu folyóirat főszerkesztője 2004-ben forgatott egy dokumentumfilmet, amelyben Perczel arról beszél, annyira köztudott volt kettejük ellentéte,

hogy maga Horn Gyula is megpróbálta lecsillapítani a kedélyeket.

Arra kérte Fenyő Jánost, hagyja békén Gyárfás Tamást. Emellett egy dokumentumfilmből kiderül, hogy az SZDSZ-es politikus Gyárfásra nézve terhelő iratokat kaphatott Fenyő Jánostól, aki titkosszolgálati módszerekkel is igyekezett róla információkat gyűjteni, tehát mindent bedobott, ami nyilvánvalóan bosszanthatta Fenyőt. 2012-ben Kuncze Gábor persze mindent tagadott.

Horn Gyula 75. születésnapján 2007-ben Forrás: Szabó Pál - Origo

Gyárfás piszkos ügyei

Gyárfás Tamás maga azt sosem tagadta, hogy volt idő, amikor finoman szólva sem voltak jóban a meggyilkolt Fenyő Jánossal, a vádat viszont kezdetektől és emellett máig kitart, sőt, egyenesen abszurdnak nevezi. Már februárban azt mondta, hogy az 1998-as gyilkosság előtt, 1996 októberében békét kötött likvidált üzleti vetélytársával. Ezzel szemben, ahogy írtuk, valójában régóta készülhetett a bosszúra.

A Fenyő János tulajdonában álló Népszava a kilencvenes években többször írt neki nem kedvező dolgokat Gyárfás Tamásról.

Többek között arról is cikkeztek,

hogy Gyárfás háromszázmilliós áfacsalásba keveredett Kaposváron,

sportvezetőként pedig közreműködött abban, hogy hamis jegyzőkönyvvel, fiktív versenyen érjék el, hogy 9 magyar úszó kijusson az 1996-os atlantai olimpiára. Emellett a Népszava egyik cikkében ma is elolvasható, hogy Gyárfás a később 500 milliós csalás miatt elítélt Zemplényi Györggyel együtt tervezte egy új tévé elindítását.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezeket az ügyeket a balliberális kormány védelmét élvező szocialista médiavállalkozó, milliárdossá vált Gyárfás mindig megúszta, de nem érezhette magát biztonságban Fenyő János miatt.

Az meg már csak a hab volt a tortán, hogy Fenyő elvette a Gyárfás számára oly fontos, a gyalázatos baloldali elfogultsága miatt hírhedtté vált Nap TV-t. Ezek vezethették a baloldali médiavállalkozót oda,

hogy jobbnak látta, ha Fenyő János nem is él.

Agyonlőtték a pirosnál

Meruk József, Fenyő János és Kovács József a 115. alkalommal megrendezett újságíró bálon, a Mariott Hotelben Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

1998. február 11-én, nem sokkal este fél hat után Fenyő egy piros lámpánál állt az autójával a budapesti Margit körút és Margit utca sarkán. Éppen a barátnőjével beszélt telefonon, amikor egy ismeretlen fegyveres a mögötte haladó autóból kiugrott, és a kezében lévő

Agram 2000 típusú hangtompítóval felszerelt géppisztolyból az anyósülés felőli ablakon keresztül mintegy 20-25 lövést leadott.

A II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatóját 1998. február 11-én Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Közvetlen közelről tüzelt a vállalkozóra, aki a helyszínen meghalt. A gyilkos, akiről ma már tudjuk, hogy Jozef Rohác volt, levette a kabátját és kidobta a kukába, majd beugrott a közelben rá váró autóba és elmenekült a helyszínről.

Szánalmasan mentegeti magát

Gyárfás Tamás már a koronavírus-járvány előtt elkezdte magát mentegetni a bíróságon, amit a kényszerszünet után, nem meglepő módon, ma is megtett. Ahogy korábban, újra Népszavás cikkeket mutogatott, amelyek szerint azt igazolják, hogy kibékült Fenyővel, aki már nem támadta és véget ért az ellene indított lejáratósorozat.

Azt is mondta, hogy többé nem okozott neki károkat neki üzleti szempontból sem.

"Gyárfás Tamás keddi észrevételeiben kitért az egykor a portfóliójában lévő Rádió és Televízi Újság tulajdonlása kialakult vitáról, a lapot egykor szintén Fenyő akarta megszerezni. A védelem – és természetesen Gyárfás Tamás – álláspontja az, hogy ez a körülmény sem támasztja alá a bűnösségét, mivel a kiadvány sorsáról nem a sértett és Gyárfás kötött alakult ki vita, hanem Fenyő János a Magyar Rádió – mint valódi tulajdonos – illetékesei között volt nézeteltérés a folytatásról" - írta meg a PestiSrácok.hu, amelynek a cikkéből kiderül, hogy ma a Nap TV is szóba került, amelyből felvételeket vetített a védelem.

Ezek mind azt voltak hivatottak alátámasztani, hogy nem is voltak ők olyan rossz viszonyban, mint az köztudott.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"A Fenyő-gyilkosság büntetőpere nemrég azzal került be a hírekbe, hogy Polt Péter legfőbb ügyész jogorvoslati indítványt tett, miután a Fővárosi Törvényszék bírája, Póta Péter célszerűségből

egyesítette a Fenyő-gyilkosság két, külön indult büntetőügyét, így a vád szerinti két felbujtó, Gyárfás Tamás és Portik Tamás ügyét egy eljárásban fogják elbírálni.

Az indítványról a Kúria döntött, elutasította azt, az ügyészség szerint a lefőbb bírói szervezet ezzel szakmai hibát vétett, de tudomásul vették a döntést" - tette hozzá a lap.

Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bűntette miatt megismételt eljárásban indult büntetőper első tárgyalásáról a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

A tárgyalás csütörtökön folytatódik a Fővárosi Törvényszéken még mindig Gyárfás Tamás meghallgatásával.