Benkő Tibor: A honvédség sikeresen helytállt a járvány elleni küzdelemben

SÁNDOR Zsolt; BENKŐ Tibor; KOROM Ferenc
Budapest, 2020. február 3. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (k) beszél az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. február 3-án. Balról Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, jobbról Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnökhelyettese. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A honvédség bebizonyította, hogy képes és kész helytállni egy olyan láthatatlan ellenséggel szembeni küzdelemben is, mint a koronavírus - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön a Magyar Honvédség központi elismerésátadó ünnepségén, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor hangsúlyozta, a katonák és a honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek segítették, óvták a lakosságot, nélkülük nem lehetett volna ilyen sikeres a vírus elleni védekezés. Hozzátette, hogy a katonák olyan új kihívásoknak is megfeleltek, mint a kórházparancsnokság, a létfontosságú vállalatok felügyelete, az intézmények fertőtlenítése vagy a kórházi beléptetőrendszerek fenntartása.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszél középen. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter kiemelte,

a honvédség részvétele a sikeres és eredményes védekezésben annál is inkább fontos, mert a társadalomnak éreznie kell, hogy a katonák a magyar népet szolgálják.

Továbbá visszatükrözi azon hitvallásukat, hogy a hazáért vállalt szolgálat mindennél előrébb való. A tárcavezető hozzáfűzte, hogy a honvédségnek továbbra is készenlétben kell állnia, mert a vírus továbbra is jelen van és ma sincs ellenszere.

Arról is szólt, hogy

a Magyar Honvédség is részt vesz a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásában. Ennek keretében a tervek szerint háromezer speciális önkéntes tartalékos katonát képeznek ki,

munkát és megélhetés biztosítva számukra. Továbbá ismertette, hogy Az első 800 jelentkező közül 450 katona már megkezdte a szolgálatát. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy csupán a jelentkezők alig egyharmada bizonyult alkalmasnak a katonai szolgálatra. Vagyis a honvédelmi nevelés azért is fontos, hogy minél többen felsorakozzanak a haza védelmében.

Végül azt hangsúlyozta, hogy

olyan mértékű haderőfejlesztés, mint ami most zajlik, az elmúlt fél évszázadban nem történt a honvédségnél.

Benkő Tibor elmondta, ennek célja, hogy egy erős, ütőképes, modern technikával felszerelt, kiválóan kiképzett katonákból álló honvédség lássa el a haza védelmét.

A rendezvényen a március 15-e és a honvédelem napja, május 21-e alkalmából odaítélt elismeréseket, kitüntetéseket adták át, az ünnepségek ugyanis akkor a járványhelyzet miatt elmaradtak.