Első fokon ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki két éve egy külföldi rabbi fejéről lesodorta a tenyerével a kipáját egy budapesti bevásárlóközpontban. Az ügyészség szerint enyhe büntetést szabtak ki a férfira és a jogi minősítés sem megfelelő, ezért súlyosításért fellebbeztek.

2018. április 5-én egy budapesti bevásárlóközpont egyik üzletében egy 45 éves férfiodalépett egy éppen vásárló külföldi rabbihoz és szó nélkül, egy hirtelen mozdulattal lesodorta a tenyerével a rabbi fejéről a kipáját.

A támadó kiszaladt a boltból. A bíróság június 30-án hozott első fokú ítéletet a férfi ügyében, akinek nem ezt az egy ügyét tárgyalták.

IllusztrációForrás: pixabay.com

Kiderült, hogy

2017 júliusában egy volt kollégáját megverte.

Ebben az esetben a bíróság súlyos testi sértés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek a férfit, míg a másik ügyben közösség tagja elleni erőszak helyett becsületsértés miatt ítélték el. A két bűncselekmény miatt 3 év próbára bocsátották. A bíróság indokolása szerint ugyan kihívóan közösségellenes volt a férfi viselkedése, és

megállapíthatóan a rabbi vallási közösséghez tartozása miatt sodorta le a fejéről a kipát,

de ez a tett nem volt alkalmas riadalomkeltésre, ezért a férfi cselekménye nem bűntettnek, hanem becsületsértésnek minősül. Ezzel szemben a kerületi ügyészség álláspontja szerint a támadó férfi magatartása alkalmas volt a riadalomkeltésre és a megtámadott rabbi esetében ez ténylegesen meg is történt, így maradéktalanul megvalósult a közösség tagja elleni erőszak. Ezért az ügyész fellebbezést jelentett be az első fokú ítélettel szemben, valamint más jogi minősítés és a férfi súlyosabb büntetésének érdekében.