Két férfi lehet a felelős a tavaly januári veszprémi robbanásért

gázrobbanás, Veszprém, sérülek
a házat és a szomszéd házát is le kellett bontani, akkora volt a detonáció
Vágólapra másolva!
Tavaly januárban berobbant egy gázpalack Veszprémben. A detonáció ereje akkora volt, hogy két ember megsérült, a házat pedig, ahol a robbanás történt, le kellett bontani, valamint a szomszéd házát is. Emellett más épületek és egy helyi busz is megrongálódott. Az ügyben nyomozás indult. A Veszprémi Járási Ügyészség két férfival szemben emelt vádat az ügyben. 
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a robbanást

egy engedély nélkül, az előírások megszegésével utántöltött, biztonságos használatra alkalmatlan kempinggázpalack szabálytalan szétszerelésekor kiáramló gáz okozta, amely a levegővel keveredve felrobbant.

Az ügy egyik vádlottja a felrobbant lakás bérlőjének 41 éves fia, aki az 5 literes gázpalackot 2018 decemberében vádlott-társához, egy veszprémi gázkiskereskedőhöz vitte, és megbízta az utántöltésével. A kiskereskedő nem rendelkezett engedéllyel arra, hogy a gázpalackba a propán-bután gázt átfejtse, és töltőberendezése sem volt alkalmas a feladatra. A kiskereskedőnek észre kellett volna vennie, hogy a kempinggázpalackról a töltő-ürítő szelep, valamint a kötelező időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésre utaló jelzések hiányoznak, melyek ellenére az 55 éves férfi az utántöltést elvégezte.

A gázpalack tulajdonosa a frissen töltött gázpalackot hazavitte az édesanyjához, ahol észrevette, hogy abból szivárog a gáz. A férfi bizonyos mennyiségű gáz kiengedése után úgy látta, hogy a szivárgás megszűnt, és nem vitte szakemberhez a palackot. Tavaly, január 22-én reggel a vádlott a lakásuk szobájában

a palackról leszerelte a gázrózsát úgy,

hogy előtte nem győződött meg róla, hogy van-e rajta a biztonságos üzemeltetéshez szükséges töltő-ürítő szelep, továbbá a szakszerűtlen szerelése során a biztonsági szelepet is levette róla,

így a palackban lévő gáz kiáramlott, a levegő-gáz elegye pedig felrobbant.

A házat és a szomszéd házát is le kellett bontani, akkora volt a detonáció Forrás: Veol.hu

Ahogy tavaly januárban megírtuk, a robbanásban ketten megsérültek, a vádlott és édesanyja is nyolc napon belül gyógyuló égési sérüléseket szenvedtek.

A lakásuk a szomszédos lakással együtt annyira megrongálódott, hogy mindkettőt el kellett bontani.

A robbanásban még két másik házban és egy éppen arra közlekedő helyi buszban többmilliós, egy másik házban pedig 400 ezer forintos kár keletkezett.

Egy éppen arra járó helyi buszban is kár keletkezett, amikor felrobbant a gázpalack Forrás: Veol.hu

A gázpalackot megtöltő férfinak foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, míg a palack felhasználójának gondatlan közveszélyokozás miatt kell felelnie a bíróság előtt.

Az ügyészség vádiratában a vállalkozóval szemben pénzbüntetést és a gázkiskereskedelmi tevékenységtől történő eltiltást, a másik vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott az ügyben ítélkező Veszprémi Járásbíróságnak.