Elfogadhatatlan, hogy bárkinek félve kelljen bemennie az iskolába

Budapest, város, látkép, belváros, Parlament
Vágólapra másolva!
Tanárt és diákot megfélemlíteni, bántalmazni szigorúan tilos: ez olyan norma, amit mindenkinek, függetlenül a szociális helyzettől vagy származástól, be kell tartania – minderről Horváth László fideszes országgyűlési képviselő beszélt csütörtökön napirend előtt az Országgyűlésben. 
Vágólapra másolva!

Horváth László (Fidesz) napirend előtt arról beszélt: akik azokban az iskolákban dolgoznak, ahol baj van, azt mondják, hogy szükség van az iskolaőrségre.

- hangsúlyozta. Leszögezte: az iskolában nincs helye az erőszaknak, mert ahol erőszak van, ott sem tanítani, sem tanulni nem lehet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elfogadhatatlannak nevezte, hogy bárkinek félve kelljen bemennie az iskolába, attól tartva, hogy ott erőszak, agresszió éri. Elmondta: szeptember 1-jétől kezdhetik meg a munkát az iskolaőrök, ott, ahol az iskola kéri.

Jelezte: egy mobilapplikációt akarnak minél előbb kifejleszteni, így egy "pánikgombbal" tudják majd a tanárok riasztani az iskolaőrt.

Rétvári Bence: 77 százalékkal több jut az egészségügyre jövőre, mint 2010-ben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szigorúbb lesz a magyar szabályozás

Földi László (KDNP) arról beszélt: az 1970-es években a műanyag az előrelépés, a hasznosság és a modernitás jelképe volt, műanyag nélkül nem létezne számtalan gép, szolgáltatás vagy áru, azonban az utóbbi években nyilvánvaló lett, hogy az egyszer használatos műanyag termékek elviselhetetlen mértékű környezeti terhelést jelentenek. Leszögezte:

Ugyanakkor - folytatta - a kínálat mögött emberek tízezreinek munkahelye van, amelyet nincs joguk veszélyeztetni, hiszen a járvány is elég bajt okozott a munkaerőpiacon. A kormány bölcsen felismerte a helyzet komolyságát, ezért módosítja a betiltási határidőket - tette hozzá.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: nem lehet politikai divat kérdése a teremtett világ védelme.

A baloldalt azzal vádolta, hogy csak beszél, de nem cselekszik ebben a kérdésben.

Jelezte: az Országgyűlés előtt lévő javaslat az EU-s rendelkezéseknél szigorúbb szabályokat tartalmaz.

Ennyivel nő az egészségügy büdzséje

Rétvári Bence Varju Lászlónak (DK) válaszolva azt mondta: 156 milliárd forinttal növekszik jövőre az egészségügy büdzséje, amely 77 százalékkal lesz több, mint az utolsó szocialista kormány alatt volt. Az önkormányzatok is többlettel gazdálkodhatnak - hangsúlyozta. Újpest kapcsán azt mondta:

Szerinte Varju László hétről hétre Che Guevaraként küzd a tao-támogatások, vagyis egy nem létező probléma ellen. Rámutatott: Az önkormányzatok másban sem bíznak, az ellenzéki polgármesterek is tao-forrásokat gyűjtenek, Brüsszel pedig hat évre engedélyezte a tao-rendszert, mivel átláthatónak, szabályosnak, törvényesnek ítélte.