Ma már nem lehet megszüntetni a nemzet nagyjainak a síremlékét

Vágólapra másolva!
Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Fiumei úti Sírkertről, valamint a Salgótarján utcai zsidó temetőről.
Vágólapra másolva!

A főigazgató elmondta, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert a maga szépségében ma már felveszi a versenyt a világ bármely pontján található hasonló intézménnyel. Sokan csak sétálni jönnek el ide, mert aki ide eljön, az egy nagyon gondozott, fantasztikus parkban tehet egy sétát, közben megismerhetik az ország múltját, ha igénylik, akkor akár kaphatnak egy hanganyagot is. A NÖRI több rendezvényt is szervez ide, legutóbb a múlt héten, ahol a főigazgató például egy előadást is tartott a gyász színeiről.

Az érdeklődők megtudhatták, hogy nem csak a hagyományosnak mondott fekete szín szerepel a gyászban, hanem például a fehér is, ami a legősibb gyászszín. Van olyan település Magyarországon, a Somogy megyei Csökölyön, ahol a XIX. századig a fehér szín dívott a gyász esetére. Radnainé dr. Fogarasi Katalin beszélt arról is, hogy erre a rendezvényükre jelentették meg a huszonötödik NÖRFI füzetet, aminek a témája a gyász etikettje volt. A füzetben számos hasznos információ van, a viselkedési, az öltözködési szabályok és sok minden más, például az, hogy a gyászoló család óhaja az szent és sérthetetlen.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.