A KDNP frakcióvezetője is lemondásra szólítja fel a Hitlert éltető DK-st

HARRACH Péter; SEMJÉN Zsolt; SIMICSKÓ István
Budapest, 2020. június 29. Harrach Péter, a KDNP leköszönő frakcióvezetője, Simicskó István, a KDNP új frakcióvezetője és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes (b-j) a párt rendkívüli frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón az Országház sajtótermében 2020. június 29-én. Simicskó István lett a KDNP új frakcióvezetője - jelentették be a sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Mindenkinek le kell vonnia a konzekvenciákat, László Imrének távoznia kell a közéletből - hangsúlyozta a frakcióvezető - nyilatkozta Simicskó István, a KDNP újdonsült frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak. 
Vágólapra másolva!

"Nem hittem a fülemnek, hogy valaki közéleti emberként, de akár magánemberként is pozitív összefüggésben emlegeti Adolf Hitlert, aki egy népirtó, fajelméletet megálmodó, beteges gondolkodású, sötét személyisége a 20. századi történelemnek, egyértelműen negatív szereplő. Megdöbbentő pozitív példaként felhozni bármilyen értelemben" - adott megdöbbenésének hangot a kereszténydemokrata képviselő, aki szerint ha ezt egy jobboldali politikus mondta volna, akkor világbotrány lenne belőle." Simicskó István egyúttal felszólította a Demokratikus Koalíció tagjait, vezetőségét, hogy döntsön:

  • elítélik László Imre szavait és elhatárolódnak kijelentésétől, vagy
  • azonosulnak, egyetértenek ezzel.

A frakcióvezető előbbi felé hajlik, azt kérte Gyurcsány Ferencéktől, vonják le a konzekvenciákat.

László Imrének távoznia kell a közéletből

- jelentette ki a frakcióvezető.

Az elmúlt napok sorozatos botrányai után ideje, hogy László Imre, Újbuda DK-s polgármestere levonja a tanulságokat, és lemondjon polgármesteri tisztségéről - Hoffmann Tamás, Újbuda korábbi polgármestere is lemondásra szólította fel a Hitlert dicsőítő DK-st. Szerinte a választók megérdemlik, hogy alkalmas és felelősségteljes polgármester irányítsa Újbudát, és ne egy olyan vezető, aki hol önös pártpolitikai érvényesülését és személyes ambícióit helyezi a kerület érdekei elé, hol kellemetlen magyarázkodásra kényszerül meggondolatlan és felelőtlen kijelentései miatt.
Budapest, 2020. június 29. Harrach Péter, a KDNP leköszönő frakcióvezetője, Simicskó István, a KDNP új frakcióvezetője és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes (b-j) a párt rendkívüli frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón az Országház sajtótermében 2020. június 29-én. Simicskó István lett a KDNP új frakcióvezetője - jelentették be a sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mint ismert, László Imre a múlt hét csütörtöki önkormányzati ülésen Adolf Hitler munkásságát magasztalta. Egészen pontosan úgy fogalmazott a Hír TV birtokába került felvételen: "36-ban vagy 37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele."

A László Imre által emlegetett időpontban a náci vezér már meghozta a zsidóellenes törvényeket, üldözte a kommunistákat, és megírta a náci eszmékről szóló hírhedt művét, a Mein Kampfot.

Az eset nyilvánosságra kerülését követően a DK-s politikus közzétett egy magyarázkodó posztot. A baloldalnak ennyi elegendő volt: továbbra sem hajlandó elítélni megnyilvánulásáért az újbudai polgármestert. Ugyanígy reagált a nemzetközi baloldal: bár a V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult Donald Tuskhoz, az Európai Néppárt elnökéhez, David Sassolihoz, az Európai Parlament baloldali elnökéhez és Iratxe García Pérezhez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnökéhez; válasz nem érkezett.

Lapértesülések szerint László Imre a botrány után most hosszabb szabadságra ment.