A vallásos zsidók látványát nehezen viselő Vágó István mentegeti a Hitlert dicsőítő László Imrét

Vágólapra másolva!
Bár a napokban több kormánypárti politikus is azt kérte a Demokratikus Koalíció (DK) politikusaitól, határolódjanak el László Imre Adolf Hitlert dicsőítő kijelentésétől, erre nem sok esély mutatkozik. Hosszú idő után előkerült Vágó István, a párt elnökségi tagja, aki megmutatta, miért nem: egy 2500 karakteres, izzadságszagú és reménytelen bejegyzésben vette védelmébe párttársát. A magát kvízprofesszornak hívó egykori tévés írásában görcsösen azt bizonygatta, hogy semmi különös nem történt, nem kell túlértékelni a "szerencsétlen" mondatot. 
Vágólapra másolva!

"36-ban vagy 37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után" - ezek azok a gondolatok, amelyek egy egész országot megbotránkoztattak: László Imre úgy éltette a tömeggyilkos náci vezért, Adolf Hitlert, mint egyszerű nyilaspárti talpas egy lakossági fórumon a 40-es években.

A DK-s polgármester kinyilatkoztatását valóságos közfelháborodás övezte, ami miatt Hoffmann Tamás, korábbi újbudai polgármester, és Simicskó István, KDNP-s frakcióvezető lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferenc bizalmasát.

Jó érzésű ember előtt ilyenkor két út áll: vagy hallgat, vagy tiltakozik a baloldali politikus szellemi ámokfutása ellen. Vágó Istvánnak, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjának, internet- és sajtófigyelőjének egyik sem jött össze. Helyette egy 2500 karakteres, közel másfél A4-es oldalt kitevő bejegyzésben próbálta mosdatni a náci vezér munkásságáról pozitívan nyilatkozó barátját.

Vágó István, a DK elnökségi tagja a harmadik utat választotta: elkezdte mentegetni Adolf Hitlert éltető párttársát Forrás: Facebook

Írásának kiindulópontja az, hogy igazából semmi különös nem történt, "egy szerencsétlen mondat volt, ami elhagyta László Imre száját". Posztjának megfogalmazása közben jól láthatóan az a vágy vezérelte, hogy bebizonyítsa: nem a Hitlert dicsőítő párttársa, hanem a magyar zsidóság biztonságáért, gyarapodásáért emberfeletti teljesítményt nyújtó magyar kormány a náci. Ehhez még Umberto Eco olasz író, filozófus gondolatmenetét is segítségül hívta, azt üzenve demokrata követőinek, hogy László Imre rendben van.

Bár Vágó vélhetően teljesen komolyan gondolta, amit legépelt, nem feltétlenül kell mérvadóként kezelni írását. Már csak két oknál fogva sem:

Egyes ok. Amikor éppen nem súgnak a fülére valamelyik kvízműsorban, közel sem olyan magabiztos a történelmi tudása. Ezt többször is megmutatta: nem is olyan régen arról írt, hogy a magyar történelem egyik legsötétebb időszaka, a török hódoltság ideje nem is volt annyira sötét. Tudományos igényességűnek közel sem tekinthető álláspontját arra alapozta, hogy a leigázott magyarok együtt főzhettek a törökökkel, aminek a magyar gasztronómia a későbbiek során komoly előnyét látta. Nemcsak a történelem-, hanem a földrajzérettségin is komoly bajban lenne az A, B, C, D válaszok nagymestere: egyik posztjában a Trianon előtti Magyarország és a náci Németország között vont párhuzamot területi szempontból.

Kettes ok. Arról nem is beszélve, hogy Vágót nem igazán hatja meg, ha egy láthatóan vallásos zsidó embert meglát az utcán, így némileg elfogult a kérdésben. Erről saját maga vallott egyik bejegyzésében: "nem érdekel a zsidók és az I.ten (kiírva vagy kipontozva, nagy- vagy kisbetűvel, nekem édesmindegy) viszonya, nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát, nem hatnak meg szertartásaik, és semmi közösséget nem érzek velük. És nem is akarok."

Több kormánypárti politikus is azt kérte a Gyurcsány-párti politikusoktól, határolódjanak el párttársuk hitlerezős kijelentésétől. Ahogy az Vágó eszmefuttatásából is kiderült, erre nem sok esély mutatkozik.