Az Európai Unió német elnökségének első napjaiban Berlinben tárgyalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke.

Egyeztettek a CDU és a CSU főtitkárával, Paul Ziemiakkal és Markus Bluméval, Wolfgang Schäuble Bundestag-elnökkel, Katja Leikert frakcióvezető-helyettessel, Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament és a Konrad Adenauer Alapítvány volt elnökével, valamint tárgyaltak Észak-Rajna-Vesztfália Európa-ügyi államtitkárával.

A magyar és a német kormány közötti kétoldalú együttműködés az elmúlt időszakban a gazdasági beruházások, a digitális ipar, a tudomány területén is erősödött.

Magyarország számára Németország gazdaságilag, kulturálisan és politikailag is kiemelten fontos szövetséges. A Fidesz és az uniópártok közötti kapcsolat évtizedek óta szoros, a Helmut Kohl iránti kölcsönös tisztelet, akinek a meghívására a Fidesz az Európai Néppárthoz csatlakozott, valamint a személyes jó kapcsolatok jó alapot jelentenek a további együttműködésre.

A berlini látogatás célja az volt, hogy a két ország kormányzó jobbközép pártjai közötti együttműködést erősítse.

A vezető CDU-s és CSU-s politikusok megerősítették, hogy Magyarországra erős szövetségesként tekintenek, és arra törekednek majd, hogy az európai közös pártcsaládon belül is visszatérjen a józan hangvétel, és az esetleges nézeteltéréseket a tagpártok zárt ajtók mögött rendezzék.