Három megyében, 27 helyszínen, közel 400 rendőr egyidőben csapott le a kábítószer-kereskedő hálózat tagjaira.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának koordinálásával kedden, június 30-án hajnali 5 órakor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ, valamint a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei közösen, összehangolt akció keretében csaptak le egy győrszentiváni kábítószer-kereskedő hálózat vezető tagjaira, és az alájuk sorolt dílerekre.

A művelet során a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei Győrszentivánon öt helyszínen öt, Vas megyében kettő, Tatán egy embert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy, míg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály osztályainak munkatársai tíz helyszínen, tizenegy embert fogtak el és vittek be kihallgatni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A műveletben közel 400 rendőr drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatott a bűnbandához tartozók házaiban és autóiban.

Forrás: police.hu

Ennek során helyszínenként több száz grammnyi kábítószergyanús anyagot foglaltak le, amelyeket különböző helyeken találtak, például plüssmackóban elrejtve, lemezszekrényekben, kocsikerekekben, vázák mélyén és hűtőkben. A kutatás során a KR NNI nyomozóiegy 77 tőből álló kábítószer-ültetvényre, illetve a termesztéshez szükséges eszközökre és berendezésekre bukkantak.

Forrás: police.hu

A csoport tagjai régóta ismerték a rendőrök, mivel néhány éve közülük több tag ellen is indult eljárás gazdasági bűncselekmények miatt. Még így is közel másfél éves nyomozás kellett ahhoz, hogy összegyűljön annyi terhelő információ és bizonyíték, amellyel a látókörbe kerültek a kábítószer-kereskedelmet irányítók és a bűnbanda tagjai.

Forrás: police.hu

A gyanúsítottak magas fokú konspiráció mellett folytatták tevékenységüket, amelyet a helyszíneken lefoglalt több mint száz bontatlan csomagolású és használt mobiltelefon-készülék, valamint SIM kártya is bizonyít, illetve az is igazol, hogy tevékenységük során több, a személyükhöz nem köthető gépjárművet használtak"

- olvasható a rendőrség oldalán.

Az akció idején az egyik fő irányító, a 37 éves V. Csaba nem volt otthon. Amikor megtudta, hogy lecsapott rájuk a TEK, ő megpróbált elbújni a rendőrök elől. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon viszont hamar rájöttek, hol bujkálhat. A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége - még az akció ideje alatt - Tatán, egy apartmanban fogta el.

Vagyonvisszaszerzés keretében a nyomozók - a hálózat vezető tagjaitól – három ingatlant vettek zár alá, nagy értékű gépjárműveket, elektronikus eszközöket, készpénzt és egyéb vagyontárgyakat foglaltak le" - tették hozzá.

Forrás: police.hu

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a győri bandatagokat, a 37 éves V. Csabát, 34 éves V. Lajost, a 30 éves V. Rolandot, a 24 éves V. Róbert Luciánt, a 46 éves V. Róbertet és a 74 éves M. Erzsébetet, valamint a 30 éves, nagyszentjánosi P. Márkot és a 40 éves, szombathelyi Sz. Józsefet

jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja

miatt hallgattak ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vette. 

Forrás: police.hu

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - az akcióval egyidőben – a fenti bűnözői csoporthoz tartozó drogfogyasztókat fogott el. Velük szemben kábítószer birtoklása miatt indítottak eljárást.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség az eljárás során hét gyanúsított letartóztatására tett indítványt a szökés, elrejtőzés, továbbá az eljárás megnehezítésének veszélye miatt, valamint a bűnismétlés megakadályozása érdekében. Egy gyanúsított esetében pedig, mint ahogy írtuk, az elrejtőzés tényét is meg lehetett állapítani. 

Forrás: police.hu

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva mind a hét gyanúsított letartóztatását elrendelte egy hónapra.