Hollik István: Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd ügye, a kormány vegye át a felújítást

Budapest Lánchíd felújítás előtt
Vágólapra másolva!
Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást - közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

- fejtette ki. "Továbbra sem érthető azonban, miért kellett a híd felújítását folyamatosan halasztani" - folytatta a kormánypárti politikus. Főleg azért nem Hollik István szerint, mert

  • kilenc hónap alatt nem írtak ki egyetlen pályázatot sem,
  • az állam a rá vonatkozó részét állta a projektnek,
  • a főváros számláján 180 milliárd forintnyi állampapír van.

Utóbbi kapcsán a Fidesz kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy

ebből az összegből hatszor fel lehetne újítani a Lánchidat.

Borzasztó állapotban van a Lánchíd, a főváros mégis taktikázik az ügyben Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Szerencsétlenkedés zajlik, amit egyelőre a Fidesz-KDNP idáig türelemmel figyelt" - kommentálta a főváros tétovázását.

- közölte a kormánypárti politikus.

Ez azt jelentené, hogy az állam átveszi a fővárostól a rekonstrukciót.

- magyarázta. "Jogszerűen meg lehet azt oldani, hogy a Lánchíd a kormányhoz kerüljön, és így a felújításnak a felelőssége is átkerülne a kormányzathoz" - válaszolt újságírói kérdésre Hollik István.

Kritikus állapotban van a Lánchíd, Karácsonyék mégis taktikáznak

A szakértők egyértelműen az azonnali cselekvés mellett foglaltak állást. Az MSC Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. jelentésében áprilisban arra jutott, a Lánchíd annyira rossz állapotban van, hogy számítani lehet arra, hogy a lehulló betondarabok kárt okozhatnak a híd alatt (a rakparton) közlekedő autókban vagy hajókban. "Kisebb betondarabok eshetnek le a hídról az alsó rakparton közlekedő autókra vagy hajókra a Dunán, a legnagyobb kockázata pedig annak van, hogy a déli oldalon beszakad a lemez a gyalogosok alatt, ezért a járdák lezárását javasolják" - olvasható a pontos leírás.

A dokumentum készítői szerint a legkritikusabb rész a Lánchíd déli oldali járdája, ahol akár a teljes rész beszakadhat. "Csak remélni lehet, hogy a híd felújításáig nem történik baleset" - fogalmazott meg súlyos végkövetkeztetést az áprilisban készült jelentés.