Milliárdos adócsalás miatt ítélték el egy bűnszervezet tagjait Szegeden

sziréna, rendőrség
Vágólapra másolva!
Jogerősen nyolc év fegyház-, illetve hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla pénteken egy magyar és egy bolgár férfit, mert egy Távol-Keletről számítástechnikai eszközöket importáló bűnszervezet tagjaként több mint 3 milliárd forintos adócsalásban működtek közre.
Vágólapra másolva!

A táblabíróság folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalásban és pénzmosásban mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

A magyar férfival szemben több mint 32 millió, bolgár társával szemben 548,6 millió forintra rendelt el vagyonelkobzást.

Az ügy, harmadik, román állampolgárságú vádlottja egy év börtönt kapott. A bíróság kimondta, hogy egyik vádlott sem bocsátható feltételes szabadságra.

Három, a magyar hatóságok előtt egyelőre ismeretlen szingapúri 2001 előtt elhatározta, hogy számítástechnikai eszközöket, elsősorban merevlemezeket fog behozni Magyarországra.

A termékeket bruttó áron adták el, de a forgalmi adót, az áfát nem fizették be.

Az üzletbe bevonták a magyar és a bolgár vádlottat is. A beszerzést a szingapúriak intézték, a bolgár férfi feladata volt a vámkezelés, a logisztika, a garanciális ügyintézés, de részt vett a pénz Szingapúrba juttatásában is.

Forrás: Police.hu

A jogtanácsosként dolgozó és más bűncselekmény miatt most is épp börtönben ülő magyar férfi alakította ki az adóelkerülés érdekében létrehozott, 2008 elejéig működő céghálót.

Ő intézte a könyvelést, az alkalmazottak foglalkoztatásával kapcsolatos teendőket és ő tárgyalt azokkal a vevőkkel, akiknek a szabálytalanságok miatt problémájuk akadt az adóhatósággal.

A vádlottak utalási láncot építettek ki, és különböző cégek közbeiktatásával küldték ki a pénzt Szingapúrba.

A román vádlott alkalmazott volt a bűncselekményekben, de tisztában volt vele, hogy az áru után nem fizetnek áfát. Emellett, bolgár társához hasonlóan, sok pénzt maga is felvett.

A bűnszervezet tagjai mintegy 3,6 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Döntésével a táblabíróság, a belső arányosságra tekintettel, enyhített az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéltén, amelyben a bolgár vádlottra nyolcéves fegyházbüntetést szabott ki, de a román vádlott tíz hónapos büntetését is mérsékelte.