Belehalhat a gyerek, ha a vasút közelében játszik

2020.07.04. 11:57

A MÁV arra figyelmezteti a szülőket, hogy ne hagyják gyerekeiket a vasút mellett, töltéseken vagy az álló vonatokon játszani, mert az életveszélyes lehet.

Nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő vonatokon játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a vasúti kocsikat. Ez nemcsak tilos, de életveszélyes magukra és az utasokra is, valamint zavart okozhat a vasúti közlekedésben, ami bűncselekménynek számít.

Képünk IllusztrációForrás: MTI/Máthé Zoltán

A gyerekek a vonatok úgynevezett elsodrási zónájába kerülhetnek, halálos áramütés érheti őket, leeshetnek az induló vonatokról, a sínekre pakolt kavicsok kisiklást, a vonatokról visszapattantó tárgyak pedig anyagi kárt és életveszélyes sérüléseket okozhatnak. 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy súlyos sérülésekhez vezethet, ha valaki fülhallgatóval hangos zenét hallgatva, telefonozva, nem erre kijelölt helyen megy át a síneken. Egy 120 kilométer per órával haladó vonat egy másodperc alatt 33 métert tesz meg, így egy-két pillanat alatt nagyon súlyos, akár rokkantságot vagy halált okozó sérüléseket lehet szerezni. 

A MÁV arra kéri a szülőket, hogy hívják fel gyerekeik figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára, és a felelőtlen játék életveszélyes következményeire.