Soltész Miklós: A hit továbbadása megtartó erő

2020.07.05. 15:27

Megtartó erőnek nevezte a hit továbbadását a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Debrecenben, a görögkatolikus turisztikai látogatóközpont átadásán.

Soltész Miklós Brüsszelnek is üzent: azt mondta, a kétezer éves keresztény közösségekből, hitükből fakad az európai kontinens kultúrája. 

Az államtitkár felidézte II. János Pál pápa egykori máriapócsi látogatásán elhangzott szavait a szabadságról, majd hozzátette: az egyházak az elmúlt harminc évben jól éltek a szabadsággal, megőrizték, továbbadták és erősítették a hitet.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k, szemben) beszédet mond a görögkatolikus turisztikai látogatóközpont átadásán Debrecenben 2020. július 5-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az államtitkár a látogatóközpontra utalva kiemelte a kultúra és a történelem ismeretének és továbbadásának a fontosságát, a közösségmegtartó erejét, a rendezettség nevelő szerepét, és mindenekelőtt a hit továbbadásának parancsát. Ahol ez utóbbi nem történik meg, az a nemzet el fog pusztulni  

- mondta Soltész Miklós.

A látogatóközpontot a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye és a debreceni önkormányzat közösen építetteForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester szerint a most elkészült, 

Hit és kultúra elnevezésű látogatóközponttal Debrecen az Európát behálózó zarándokutak fontos állomása lesz. 

A polgármester hangsúlyozta Debrecen spirituális központ szerepét, ahol három püspökség - református, római-, illetve görögkatolikus - működik, és a városban van az ország legnagyobb zsidó közössége is.

A görögkatolikus turisztikai látogatóközpont Debrecenben az átadás napján, 2020. július 5-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Attila téri görögkatolikus templom 2015 óta a főegyházmegye főszékesegyháza, a szomszédságában kapott helyet a Hit és kultúra turisztikai látogatóközpont, amely segít megismerni a debreceni görögkatolikusok történetét, találkozóhelyül szolgál a közösségnek, és a térség ezzel a görögkatolikusok hitéleti központja lett - mondta Papp László.

Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája (b) felszenteli a turisztikai látogatóközpontot Debrecenben az átadása napján, 2020. július 5-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A hajdúdorogi főegyházmegye és Debrecen önkormányzata által közösen épített turisztikai látogatóközpontot Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita szentelte fel.