Így lehet Magyarország a változó világrend nagy nyertese

MATOLCSY György
Budapest, 2020. március 10. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Amerikai Birodalom versus Európai Álom címen jelent meg a Pallas Athéné Kiadó legújabb könyve, melynek szerzője Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

„A gazdaságpolitika alakításában eltöltött évtizedek után megerősíthetem, hogy egy sikeres gazdasági modell biztosításához nemcsak a nemzet belső erőforrásainak, karakterének feltárására van szükség, hanem a külső környezet értékelésére is" – vallja a könyv szerzője, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Ehhez a „térképalkotási munkához" nyújt szakértő támogatást az őszi, nemzetközi bemutató után most magyar nyelven is megjelent „Amerikai Birodalom vs. Európai Álom" című kötete, amelyhez Orbán Viktor miniszterelnök írt előszót.

Matolcsy György műve a hagyományostól eltérő megközelítéssel és széles történelmi perspektívában elemzi az Amerikai Birodalmat, a fennálló világrendet, a világpolitika kulcsszereplőinek motivációit és kapcsolatrendszerét. Olyan fontos és aktuális kérdésekre keresi a választ, mint hogy milyen út vezet a globális jólét felé, vagy hogy Magyarországnak milyen jellegű XXI. századi nemzeti jövőképre van szüksége.

Forrás: Pabooks

Titkos háború

A korunkat meghatározó számtalan folyamat közül Matolcsy György az Egyesült Államok dominanciáját tartja a legjelentősebbnek. Vizsgálja azt is, hogy

Európa hogyan próbálta ezt az euró bevezetésével ellensúlyozni, azaz hogyan indított egy színfalak mögött játszódó, monetáris eszközökkel vívott, modern háborút az USA ellen.

Az „európai álom e dédelgetett vízióját" azonban a gazdasági válság és az USA válaszcsapásai gyorsan szertefoszlatták. Az euró nehézségei arra is rámutattak, hogy a megfelelő integrációs szintet nélkülöző európai közösség a kívánatosnál sokkal gyengébb pilléreken áll.

A szerző a formálódó, új világrend egyértelmű jeleként értékeli Ázsia felemelkedésének és Európa lemaradásának egyre több dimenzióban tetten érhető jeleit. „Az európai nemzeteknek minden lehetőségük rendelkezésre állna, hogy meghatározóbb szerepet töltsenek be a világban, ám ez úgy csak úgy lehetséges, ha a birodalmi törekvések lekerülnek a döntéshozók napirendjéről, és ismételten a nemzetek megerősítése kerül előtérbe" – hangsúlyozza.

Matolcsy György szerint, ha Magyarország mind egyéni, mind nemzeti szinten megérti a globális folyamatokat, és új, a keleti bölcsességet a nyugati nyitottsággal ötvöző, sikeres stratégiát dolgoz ki, akkor a változó világrend egyik nagy nyertese lehet. Kihasználva azt, hogy

napjainkban hazánk a kontinens egyik legizgalmasabb, gondolatébresztő alkotóműhelye, kiemelkedően fontos, hogy Magyarország is hozzájáruljon az Európai Unió és az euró megreformálásáról szóló gondolkodáshoz.

Matolcsy György legújabb könyvében Magyarország további megerősödéséről is írt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2013-tól vezet Matolcsy a jegybankot

Matolcsy György 2013 óta a Magyar Nemzeti Bank elnöke, továbbá a Költségvetési Tanács tagja. Ezt megelőzően, 2010 és 2013 között nemzetgazdasági miniszter, 2000 és 2002 között pedig gazdasági miniszter volt. 1995 és 2000 között a Privatizációs Kutatóintézet, majd 2002 és 2010 között az ebből alakult Növekedési Intézet igazgatói tisztségét töltötte be. 1991 és 1993 között a magyar kormány képviselőjeként a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsában dolgozott. 1990-ben a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, Antall József miniszterelnök személyes gazdasági tanácsadója, a Gazdaságpolitikai Titkárság vezetője és a Gazdasági Kabinet titkára volt. Karrierjét a Pénzügyminisztériumban kezdte 1978-ban, 1985-ben pedig a Pénzügykutatási Intézethez csatlakozott tudományos kutatóként.