Mindannak, ami az elmúlt időszakban az országban és Budapesten épült, legszebb szimbóluma a Ludovika Campus, "itt látszanak erényeink hibáink nélkül" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a fővárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Ludovika Campus-projekt keretében felújított Ludovika Szárnyépület átadó ünnepségén.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy "szemünk láttára, lépésről lépésre, épületről épületre növekszik a Ludovika Campus". A beruházás első öt éve alatt összesen 10 ezer embernek adott munkát, amellyel csaknem 70 ezer négyzetméternyi új épület jött létre. Közölte, hogy a Ludovika kapcsán indult városfejlesztés első ütemére nettó 34 milliárd forintot fordítottak, illetve hozzátéve, hogy a mindenkinek nyitott Orczy park 100 ezer négyzetméterrel bővült.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Ludovika Campus-projekt keretében felújított Ludovika Szárnyépület átadó ünnepségén.Forrás: Facebook - Gulyás Gergely

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal folyatta, hogy az építkezés előrehaladtával, úgy formálódik az NKE, és úgy lesz képes egyre összetettebb, bonyolultabb feladatok ellátására a campus. Az egyetem közössége pedig egyre inkább kihasználhatja a kínálkozó lehetőségeket a tisztképzéstől kezdve egészen a diplomáciai akadémiáig. Aki a múltat végképp el akarja törölni, az egyszerre akarja eltörölni az értékeket és a múlt tapasztalatait - mondta Gulyás Gergely. Majd kiemelte, hogy meg kell őrizni és használatba kell venni mindazt, amit a múltból megőrizni érdemes. Továbbá kijelentette, hogy a Ludovika pedig ennek a múltnak egy olyan hősi fejezete, amelyet mind szellemiségében, mind épített valóságában helyreállítani helyes és indokolt döntés volt. A politikus úgy fogalmazott, hogy a Ludovika története küzdelem annak megteremtéséért, hogy legyen önálló, felelős magyar közszolgálat. A közszolgálati egyetem küldetésének azt nevezte, hogy Magyarország szolgálatára minden tekintetben alkalmas és felkészült fiatalokat bocsásson ki. A miniszter hangoztatta, hogy itt formálódik a magyar közszolgálat jövője.

A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy amikor professzionális államigazgatásról, modern és szolgáltató államról beszélnek, akkor azokra támaszkodhat majd a magyar állam, akik az NKE-n szerzik meg diplomájukat. Gulyás Gergely záró szavai szerint nemzeti sorskérdés, hogy évfolyamról évfolyamra felépüljön az a közösség, amelynek tagjai a maguk idején hatékonyan képesek szolgálni a klasszikus európai értékekre, a kereszténységből kinövő kultúrára és szolidaritásra, valamint szubszidiaritásra épülő szabad és szuverén államot.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott, hogy  "az elmúlt tíz év Budapest gyarapodásának és építésének ideje is volt". Majd kijelentette, hogy készen állunk a városépítő munka folytatására. Továbbá hozzátette, ha Tarlós Istvánhoz hasonlóan a mostani városvezetés is az együttműködést, a békés építkezést választja, Budapest sikerei folytatódnak. Rajtunk nem múlik, valljuk: Budapest nem csatatér - mondta Fürjes Balázs. Az államtitkár hangsúlyozta: a budapestiek érdeke a demokratikusan megválasztott nemzeti kormány és a fővárosi városvezetés együttműködése akár vitákkal tarkítva is.

A Ludovika - a nemzeti szuverenitás elvesztése után, 1944-től kezdődött - hetven éve "a szétesettség és az enyészet ideje volt". Az épületet és az intézményt, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiát és az épületét a kommunisták "se lenyelni, se kiköpni nem tudták". Fürjes Balázs elmondta, hogy a 18. században létrejött történeti kert 2010-re megsemmisült, a park lepusztult és zűrös hely lett.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Emlékeztetett, hogy hét évvel ezelőtt láttak neki a "rendrakásnak" és újjáépítésnek. A gondos tervezésnek és az építő munkának köszönhetően a Ludovika Campus több lett mint egyetem, egy városrész született újjá: 2018 tavaszára felépült Magyarország egyik legnagyobb és legmodernebb egyetemi campusa. Belső-Pest legnagyobb közparkját, az Orczy kertet megújították és kibővítették - mondta Fürjes Balázs, majd úgy fogalmazott: "szebb, tágasabb, tisztább, zöldebb, levegősebb, rendezettebb, biztonságosabb és jóval több sportolási és szabadidős lehetőséget kínáló hely lett" Józsefváros.

Elmondta, a most átadott szárnyépület eredeti homlokzatát megőrizték, és a több mint nyolcezer négyzetméter hasznos alapterületű épületben 21. századi irodák, szemináriumi termek, nyelvi laborok, és a ludovikás hagyományokat őrizve két vívóterem is várja a hallgatókat.

Fürjes Balázs felelevenítette édesapja, Fürjes Sándor hadnagy, posztumusz dandártábornagy történetét, aki 1944-ben a Ludovikán végzett az utolsó évfolyamon, és akit 1944. november 14-én a Ludovika épületében tartóztattak le a nyilasok.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.Forrás: Origo

A Koltay András, az NKE rektora elmondta, hosszú idő után a szárnyépület végre visszakapja azt a funkciót, amelynek betöltésére épült, azaz újra egyetemi épület lesz. A felújításról szólva úgy fogalmazott, hogy

ami történt, az végeredményben nem más, mint a történelem viharkárainak helyreállítása. Koltay András emlékeztetett, hogy a Ludovika katonai akadémia főépülete 1936-ra készült el, és az akadémia a hazai katonai képzés legmagasabb fokú intézménye volt. Közölte, hogy az átadott épületben 92 iroda, 8 tanterem, 3 nyelvi labor és számítógépterem is helyet kapott. Majd végül hozzátette, hogy a szárnyépület átadásával az egyetem elhagyja az ikonikus Ménesi úti campusát.