Új választás lesz Mohácson, feloszlatta magát a testület

2020.07.07. 08:42

Mohácson feloszlott a képviselő-testület, ezzel a kormánypárti vetélytársa halála miatt egyetlen jelöltként befutóvá vált baloldali Csorbai Ferenc polgármestersége is véget ér. Ősszel új választás jöhet a hagyományosan jobboldali elkötelezettségű városban - írta a Magyar Nemzet. 

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban - jelentette be a település jegyzője hétfőn.

Kovács Mirella közölte: a polgármesterrel együtt tizenkét tagú testület hétfői ülésen jelen lévő mind a tizenegy tagja megszavazta a feloszlásról szóló előterjesztést, amelyet Pávkovics Gábor alpolgármester (Fidesz–KDNP) nyújtott be. A jogszabályok értelmében a helyi választási bizottság dönt új választás kiírásáról, amelyet a hétfői testületi üléshez képest százhúsz napon belül kell megtartani. A szavazás napjának a kitűzést követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie.

Csorbai Ferenc, Mohács polgármestere.Forrás: www.bama.hu

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József (Fidesz–KDNP) szeptember végén meghalt, az őt indító szervezet pedig mást nem jelölhetett az idő rövidsége miatt.

Bár az MSZP polgármester-jelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is visszalépésre szólította fel, utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, az MSZP-s jelölt mégis egyetlen indulóként szerepelt a választásokon. 1867 szavazatot kapott, míg több mint négyezren érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem hatezer választópolgárból. A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz–KDNP jelöltje nyert ősszel, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

A polgármesteren kívül a mohácsi testületben tizenegy képviselő van: a Fidesz–KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK–Jobbik–Momentum-szövetségnek pedig egy hely jutott.

Pávkovics Gábor, a Fidesz–KDNP képviselője már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekednek, hogy biztosítsák a város működőképességét. Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye" - mondta akkor Pávkovics Gábor.

A jelenlegi képviselő-testület és a polgármester az új testület megalakulásáig és az új városvezető megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

A választópolgárok az új választásokon polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelöltekre is voksolnak majd, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.