Több százezer rossz minőségű maszkot foglalt le a NAV - videó

Tokió, 2020. május 14. Védőmaszkos utasok a tokiói Sinagava pályaudvaron 2020. május 14-én. A japán kormány a nap folyamán a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzet részleges feloldásáról és további könnyítésekről döntött. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Vágólapra másolva!
Több mint négyszázezer védőmaszkot és nyolcvanezer egyéb védőeszközt találtak két kamionban az M1-es autópályán a NAV Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai - írta a hatóság a Facebook-oldalán. A termékek az előírt követelményeknek nem feleltek meg, ezért a két, összesen százharmincmillió forint értékű szállítmányt a NAV feljelentéssel átadta a rendőrségnek.
Vágólapra másolva!

A pénzügyőrök az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) bejelentett adatok alapján tételes ellenőrzésre választottak ki egy román rendszámú járművet.

A kamion rakteréből

háromszázhúszezer védőmaszk, négyezer műanyag arcvédő, ezer egyszer használatos védőöltözet és öt oxigéngenerátor került elő.

A NAV munkatársaink az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bevonásával megállapították, hogy

a termékek a biztonságossági, illetve minőségi követelményeknek nem felelnek meg.

Néhány nappal később a pénzügyőrök az EKÁER adatai alapján felfigyeltek egy magyar rendszámú kamionra, ami ugyanattól a magyarországi feladótól ugyanarra a külföldi címre tartott. A pénzügyőrök ezt a szállítmányt is tételesen átvizsgálták, abban

több mint százezer védőmaszkot, harmincezer alkoholos kézfertőtlenítőt, tizenkétezer műanyag arcvédőt, tízezer orvosi szemüveget és húszezer gumikesztyűt találtak.

Az OGYÉI szakértőjének közreműködésével megállapították, hogy

ezek a termékek sem felelnek meg az előírt követelményeknek.

A szállítmányok tételes ellenőrzésekor az is kiderült, hogy a termékek jelentős részét nem jelentették be az EKÁER-ben.

A NAV a két, összesen százharmincmillió forint értékű szállítmányt átadták a rendőrségnek és rossz minőségű termék forgalomba hozatala, illetve a szállított orvosi szemüvegek miatt egészségügyi termék hamisítása bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek.