Szijjártó Péter: Közép-Európa az új világrend nyertesei közé kerülhet

2020.07.07. 14:03

Közép-Európának jó esélye van rá, hogy a koronavírus-világjárvány nyomán létrejövő új világrend nyertesei közé tartozzon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dél-lengyelországi Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülővárosában kedden.

A világjárvány alatt Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia komoly szolidaritásról tett tanúbizonyságot, és a kihívások ellenére megerősítette kapcsolatait egymással - hangsúlyozta a tárcavezető a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján. Az eseményen Jacek Czaputowicz, a lengyel, Tomás Petrícek, a cseh és Ivan Korcok, a szlovák diplomácia vezetője is részt vett.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a világjárvány miatt számos vállalat kényszerült üzemei bezárására, és esetükben a gazdasági tevékenység újraindítása előtt felmerülhet a termelés optimalizálásának, illetve áttelepítésének kérdése. Így a járvány lecsengését követően világgazdasági verseny indul a kapacitások újraelosztásáért, és a jó beruházási körülményeket, azaz az alacsony adókat, politikai stabilitást és fejlett infrastruktúrát kínáló országok vonzereje megnő - tette hozzá.

Ivan Korcok szlovák, Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomas Petricek cseh külügyminiszter (b-j) a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek találkozóján Wadowicében 2020. július 7-én.Forrás: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski

A visegrádi országok megfelelő alapokkal rendelkeznek, és ha sikerül fenntartaniuk az észszerű gazdaságpolitikát és a biztonságos gazdasági környezet garantálását, akkor a győztesek oldalára kerülhetnek a kapacitáselosztási versenyben - húzta alá. Szijjártó Péter szerint a V4-ek európai, sőt globális összevetésben is egyedülállóan jó feltételeket kínálnak a beruházni szándékozó vállalatok számára.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a világjárvány nyomán kialakult helyzet egy újabb érv az Európai Unió bővítésének felgyorsítása mellett. A tárcavezető szerint az Európai Uniónak növekednie kell, ha erős pozíciót akar betölteni az új világrendben, ezért szükség van Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételére.
A hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül- mutatott rá.