Értekezleten fertőződött meg koronavírussal egy Borsod megyei tanár

Vágólapra másolva!
Egyre több COVID-19-fertőzést észlelt a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben. A néhány nappal ezelőtt megbetegedett pedagógus esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy az érintett a fertőzés igazolódását megelőzően zárt körű értekezleten vett részt, ahol nagy valószínűséggel megfertőződhetett. A kontaktok körében eddig elvégzett PCR laboratóriumi vizsgálatok 21 fő esetében pozitív eredménnyel zárultak - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) közleményében.
Vágólapra másolva!

A járványban Borsod megyei lakosok mellett egy Heves megyei lakos is érintett.

Jelenleg 3 főt ápolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Infektológiai Osztályán.

A közleményben azt írták, hogy a szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek. A szoros kontaktok járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat.

Valamennyi fertőzött beteget elkülönítették, a tünetesek kórházban, illetve otthonukban vannak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy

a járványügyi készültség továbbra is érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében.

Az NNK továbbra is hangsúlyozza, hogy

kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személyek álljanak munkába, menjenek közösségbe.

Maszkban dolgozó férfi egy budapesti papírgyárban. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, kiemelten fontos a 1,5 méteres védőtávolság megtartása.

Emellett szigorúan be kell tartani a köhögési, tüsszentési etikett szabályait, fokozottan figyelni kell a folyamatos szellőztetésre, a gyakori, alapos szappanos kézmosásra, vagy alkoholos kézfertőtlenítésre - áll a közleményben.