Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával készített interjút a Reaktor. A Reaktor Podcast tizenkettedik adásában a főigazgató beszélt többek között a könnyűzenéről, irodalomról, filmről, művészetről és arról, hogy miként lehetne minőségibbé tenni a kultúrafogyasztási szokásokat.

Demeter Szilárd, mint többek között a könnyűzene miniszteri biztosa elmondta, hogy eddig nem képviselte kormányzati szinten senki az igényes magyar könnyűzene érdekeit, ezzel kapcsolatban letettek az asztalra egy magyar könnyűzenei stratégiát, mely a strukturális problémákra világít rá. Céljuk többek között, hogy a könnyűzenei kultúrán keresztül megpróbáljanak értékesebb vagy minőségibb kulturális tartalmakat biztosítani a fiatalok számára.

Hozzátette azt is, már több évtizedes tendenciaként figyelhető meg, hogy nemcsak a könnyűzene, hanem mindenféle kulturális tartalmak vészes leszálló ágban vannak. Céljuk tehát, hogy könnyűzenei nevelést kezdjenek el a stratégia szerint, könnyűzenei neveléshez szükséges infrastruktúrát építsenek fel, ugyanis rengeteg társadalmi haszna van, ha az ember hangszert vagy zenét tanul - emelte ki Demeter Szilárd, hozzátéve, hogy a minőség javulását a zenei értés felől próbálják megközelíteni. 

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztosForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A fiatalok megszólításában nem szégyen tanulni a kereskedelmi csatornák marketingeseitől, már csak azért sem, mert a médiafogyasztási szokások radikálisan megváltoztak, ez az, amivel a politika ma már számot vet, a kultúra még le van maradva - fogalmazott Demeter Szilárd.

A főigazgató azt is fontosnak tartotta megemlíteni az interjúban, hogy nekünk a kulturális sajátossáingkra kell hagyatkoznunk, amikor kilépünk a nemzetközi színpadra, tehát azokat a zenekarokat kell támogatni, amelyek valamilyen módon meg tudják őrizni a közép-európai vagy magyar karaktert. 

A teljes beszélgetést ide kattintva lehet meghallgatni.