Fidesz: A német elnökség ígéretéhez híven tegye újra erőssé Európát!

2020.07.08. 22:41

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Angela Merkel német kancellár ismertette az EU soros elnöki tisztségét július elseje óta betöltő Németország elnökségi célkitűzéseit. Győri Enikő fideszes képviselő a hozzászólásában rámutatott: most azokra a témákra kell összpontosítani, amelyek segítik talpra állítani az Uniót a járvány elleni harcban és a globális erőtérben. Ez csak a tagállamok közötti szakadékok csökkentésével lehetséges, ezért kérte a német elnökséget, hogy vesse latba erejét mindaz ellen, ami most szétválasztja őket. 

Az előttünk álló időszak legfontosabb feladata az EU gazdaságának helyreállítása lesz. Győri Enikő kérte Németországot, hogy összpontosítson a válságból való kilábalásra:Ezt a munkát a jelen körülmények között más el sem tudná végezni. Valósítsák meg a jelmondatukat: tegyék újra erőssé Európát. A magyar elnökség 2011-ben szintén ezt választotta mottóul. Akkor kis lépéseket tettünk. Most a nagy lépéseknek van itt az ideje.

A néppárti képviselő Európa talpra állítása kapcsán kiemelte: „Ez csak úgy lehetséges, ha azok a témák kerülnek előtérbe, amelyek összekötik a tagállamokat, s elősegítik az Unió versenyképességét. Belső kohézió nélkül nem tudjuk állni a sarat sem a járvány elleni harcban, sem a globális erőtérben." Győri Enikő sürgette az elnökséget, hogy vesse latba erejét a méltányos és kiegyensúlyozott költségvetés kialakítása érdekében. A kohéziós politikát meg kell erősíteni, hisz ez már korábban is bizonyított és a versenyképesség feltétele. A politikus hangsúlyozta: „Önök tisztában vannak a keleti tagállamok helyzetével; számíthatnak ránk a gazdaságpolitikában; kérem, hogy mi is számíthassunk Önökre."

Győri Enikő és Gyürk András, a FIDESZ-KDNP képviselői az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Győri Enikő szót emelt a válság idején is dúló, politikai haszonszerzés céljából folytatott csatározások ellen: Hagyják hátra, ami elválaszt: az ideológiával terhelt kérdéseket, az egyes tagállamok és harmadik országok ellen mostanában oly divatos pszichológiai hadviselést. A jogállamiság terén emelkedjenek felül a prekoncepciókon. A Szerződések mentén, mindenkit egyenlő mércével mérve lehessen csak vizsgálni.

Végezetül az elkövetkezendő hat hónap tennivalói vonatkozásában a képviselő rámutatott: „A méltán híres német józanságra van szükség ahhoz, hogy a britekkel meg tudjunk állapodni, s fogadjuk el végre: az Unión kívül képzelik el a jövőjüket. De ne mondjunk le róluk mint elsőszámú politikai és gazdasági partnerről" – zárta felszólalását a képviselő.