Komoly aktivitást mutat a balkáni migrációs útvonal

illegális migráns, Szarajevó
Blazuj, 2020. június 19. Illegális bevándorlók Szarajevó egyik elővárosa, Blazuj egykori laktanyájában 2020. június 19-én. A legutóbbi hivatalos adatok szerint több mint hatezer illegálisan érkezett és az Európai Unió gazdagabb államaiba igyekvő migráns tartózkodik Boszniában. MTI/EPA/Fehim Demir
Vágólapra másolva!
A balkáni útvonalon fokozódik az illegális migránsok mozgása - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György hozzátette:

A számok komoly biztonsági kihívást és fenyegetést jelentenek - szögezte le.

Illegális bevándorlók Szarajevó egyik elővárosa, Blazuj egykori laktanyájában június 19-én. A legutóbbi hivatalos adatok szerint több mint hatezer illegálisan érkezett és az Európai Unió gazdagabb államaiba igyekvő migráns tartózkodik Boszniában Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

A magyar határoknál mostanáig csaknem 15 ezer határátlépési kísérletet regisztráltak. Az elfogott embercsempészek száma már 170. Ez tavaly egész évben 150 volt - jegyezte meg.

Egyre kevesebb a támogatottsága a migráció legalizálásának

Bakondi György kitért arra is, hogy "időnként letagadják, időnként más néven nevezik", de 2015 óta változatlanul visszatérnek az illegális migránsok kvóta szerinti kötelező elosztásáról szóló nyilatkozatok Európában. Megjegyezte, hogy legutóbb a visegrádi együttműködés országai (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) mellett Észtország, Lettország és Szlovénia is leszavazta ezt a tervet. Hozzátette: bíznak abban, hogy a nyilvánvaló blokkoló kisebbség meg fogja akadályozni a Magyarország számára is veszélyes, a magyar kormány migrációs politikájával ellentétes politikát.

A főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is megjegyezte, hogy

a Soros György által finanszírozott szervezetek elgondolásaiból sokszor napokkal később uniós javaslatok lesznek.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a koronavírus-járvány következtében emberek százezrei veszítették el munkájukat. Ennek hatására is egyre kevesebb a társadalmi támogatottsága az illegális migráció legalizálásáról szóló elképzeléseknek - mondta Bakondi György.