Súlyosabb büntetést kapott az újságíró, aki meghamisította a miniszterelnöki interjút

2020.07.08. 18:46

Súlyosabb büntetést kapott az az újságíró, aki meghamisította a karácsonyi miniszterelnöki interjút.

Másodfokon súlyosabb büntetést kapott tehát a Veszprémi Napló korábbi munkatársa, aki a vád szerint meghamisította az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült, Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjút – közölte a Magyar Hang nevű újság kérdésére a Veszprémi Törvényszék. F. Gábort jogerősen 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték – első fokon 240 ezer forint büntetést szabtak ki –, továbbá három évre a foglalkozásától, a lapszerkesztéstől is eltiltották.

F. Gábort – aki végig tagadott – információs adat megsértésének bűntettében mondták ki bűnösnek. Ő hamisította meg a 2016. december 24-én megjelent miniszterelnöki interjút, ő írt bele olyan szövegeket az interjúba, amelyeket a miniszterelnök természetesen nem mondott. A meghamisított mondatok között szerepelt többek között ilyen is, hogy az ápolók bérével a kórházi hullák száma is emelkedett.

 A másodfokon eljáró törvényszék szerint az első fokú bíróság jól állapította meg a tényállást, a tanács ugyanakkor megalapozottnak találta az ügyészség súlyosításra vonatkozó indítványát. Az indoklás szerint a másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlat alapján nem látta mellőzhetőnek a vádlott foglalkozástól való eltiltását. E körben külön értékelendő, hogy az újságírói szakma alapvető elveivel is ellentétes volt a vádlott cselekménye – hangzott el az indoklásban.