Magyar egyetemekre hozzák a világot

Budapesti Corvinus Egyetem
Budapest, 2013.június 23. A Budapesti Corvinus Egyetem (közgazdaságtudományi egyetem) főépülete a főváros IX. kerületében, a Fővám téren, a Duna partján. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A jelenkor legaktuálisabb közgazdaságtani irányzatait igyekszik gyakorlatorientáltan és szemléletesen bevinni a magyar felsőoktatásba a Magyar Nemzeti Bank oktatási programja, amelynek célja a hazai egyetemek nemzetköziesítése is. Az MNB elnöki főtanácsadója szerint a programok mára globális szemléletű, világszínvonalú képzéseket valósítanak meg, versenyre késztetik az egyetemeket, az oktatókat és a hallgatókat is. Dubéczi Zoltánnal beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Milyen elképzelések és célok vezérelték az MNB-t, amikor elindította az oktatási programját?

A misszió több alapon nyugszik.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy adott esetben új tantárgyakat, új kurzusokat hozunk létre. Ezek megjelennek a jegyzetekben, tankönyvekben, különféle prezentációkban, amelyeket a kollégáim készítenek a jegybankban és annak leányvállalataiban.

Tehát nagyon fontos, hogy azok közvetítik a gyakorlati ismereteket, akik művelik a monetáris politikát, hiszen ők vesznek részt az oktatásban.

Ez igaz alap-, mester- és doktori képzés szintjén is, mindegyik esetében igyekszünk új tartalmakat, gondolatokat bevinni az oktatásba.

Dr. Dubéczi Zoltán Fotós: Drajkó E. Orsolya

Azt is megfigyelhetjük, hogy új irányzatok jelentek meg a közgazdaságtanban, különösen a 2008-2009-es válság alatt és után. Ezeknek próbáltunk teret adni.

A kezdetektől fogva fontos volt tehát, hogy figyeljünk az új irányzatokra, mégpedig globális léptékben.

Miben nyilvánul meg ez a globális kitekintés a program során?

Nagyon erőteljes nemzetközi kapcsolatrendszert építünk a jegybankokkal és a magyar felsőoktatási szereplők mellett neves külföldi egyetemekkel is.

Gondolok itt például azokra a tananyagokra, kurzusokra, amelyek például amerikai, kínai, szingapúri vagy német, brit egyetemeken is jelen vannak. Minél több külföldi professzort igyekszünk meghívni az MNB és az MNB Alapítvány által támogatott oktatási programokba.

Ennek része az is, hogy nyári egyetemeket is támogattunk, amelyeket külföldi egyetemek rendeztek, és ahová a magyar hallgatók kiutazhattak. A nemzetköziesítés egyik szép példája az, hogy a világ legjobbjai közé tartozó kínai Fudan Egyetem és a Corvinus Egyetem kettős diplomát adó executive MBA képzést hozott létre másfél évvel ezelőtt, amelynek fő helyszíne a Bölcs Vár.

A Budapesti Corvinus Egyetem három épülete. Forrás: MTI/Jászai Csaba

Mi indokolja a nemzetköziesítést?

Ebben viszonylag rosszul áll a magyar felsőoktatás.

Ehhez is szeretnénk hozzájárulni. Mindezekkel az új programokkal, az új gondolatokkal és azok oktatásba való átültetésével még egy fontos missziót igyekszünk teljesíteni, ez pedig a verseny növelése a magyar felsőoktatási intézmények és az oktatók között. A verseny erősítésének szerves része a nemzetközi szerepvállalás is, amely egy fontos mutató a különböző egyetemi rangsorokban.

Hogy tudják gyakorlatiassá tenné a gazdasági képzéseket?

Igyekszünk valóban gyakorlatiassá, szemléletessé és életszerűvé tenni az oktatást, amely egy módszertani kérdés. Például

különböző okos eszközökkel modellezik a hallgatók számára a monetáris politikai döntéseket.

Mindig keressük annak a lehetőségét, hogyan tudjuk megragadni a diákok figyelmét.

A versenyszellem mennyiben jelenik meg a program mindennapjaiban?

Nagyon fontosnak tartjuk a versenyeket, a hallgatók számára rendszeresen hirdetünk különböző fórumokon megmérettetéseket attraktív díjazással és érdekes témákkal.

Most például egy olyan fintech tematikájú verseny zajlik, amelybe az ország összes gazdasági képzésben részt vevő egyetemistája részt vehet.

Több mint száznegyven háromfős csapat indul ezen a versenyen, tehát aki ez iránt a speciális téma iránt érdeklődik, lényegében részt vesz ebben a küzdelemben. Itt a hallgatók és az egyetemek is mérkőznek egymással, ráadásul nem csak az MNB partneregyetemei indulhatnak.

Dr. Dubéczi Zoltán Fotós: Drajkó E. Orsolya

Ez is tulajdonképpen egyfajta verseny, versengés a hallgatók között.

Milyen programokban testesül meg az MNB oktatási szerepvállalása?

A 2015-ben kezdődött együttműködésnek köszönhető a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és a Magyar Nemzeti Bank között – az együttműködés méretét tekintve – az MNB legnagyobb oktatási programja.

Az együttműködés két alappillérre a 2020-tól önálló egyetemi Intézeti státuszra emelkedő MNB Tanszék, azaz MNB Intézet, valamint a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet (GEO Intézet), ami 2020-tól GEO Tanszékként működik tovább.

A fél évtizedes együttműködés során kiemelkedő eredményt értek el, melyek közül a legfontosabbak az alábbiak:

Az együttműködés alatt több mint 2200 hallgató jelentkezett az MNB Intézet tantárgyaira az Egyetem összes karáról.

Az oktatásban részt vesznek az MNB felsővezetői, szakemberei és külföldi akadémiai- és jegybanki szakértők, ami egyedülálló a magyar gazdasági felsőoktatásban. Az MNB Intézet önálló tárggyal vesz részt a Fudan-Corvinus Double Degree MBA programban (Economic governance), valamint eddig 37 tantárgyat biztosított a gazdaságpolitika, monetáris politika és bankrendszer témájában.

Nagyon fontos együttműködésünk van a kecskeméti Neumann János Egyetemmel, ahol egy új campus építését is támogattuk.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemközponti „K” épülete a Műegyetem rakparton. Forrás: MTI/Balaton József

Ebben az esetben a duális képzésben is nagy eredményeket értünk el, a diákok Kecskeméten kapják a gazdasági képzést, az MNB-nél pedig a gyakorlatot tanulják.

A Debreceni Egyetemmel való korábbi együttműködés új szintre lépettamikor 2019-ben megalakult Debrecenben is az MNB-tanszék, megújított vagy új gazdasági tárgyakat kínálva a hallgatóknak.

A hallgatók aktív részvevői az MNB által meghirdetett tanulmányi versenyeknek, a 2019/2020-as tanév első félévében „Ötletek a fenntartható jövőért a XXI. században", most tavasszal pedig az „Élet a koronavírus-járvány után" témákban mérhették össze a tudásukat és kreativitásukat.

A Pécsi Tudományegyetemmel egy geopolitikai doktori programot, a győri Széchenyi István Egyetemmel (SZE) pedig egy transzdiszciplináris menedzsment doktori programot viszünk közösen. Utóbbi helyszíne részben Győr, részben pedig a Bölcs Vár.

A program nemzetközi/globális jellegét mutatja az, hogy az oktatók, témavezetők fele külföldi, valamint a hallgatók között is szép számban jelennek meg a világ minden tájáról.

Az SZE és a University of Rhode Island együttműködésével hamarosan egy új, kettős diplomát nyújtó MBA programot is indításra kerül.
Idén ősztől tervezünk egy horizontális programot indítani a Károli Gáspár Református Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Soproni Egyetemmel, a Dunaújvárosi Egyetemmel és a Nyíregyházi Egyetemmel, amelyet a fenntartható fejlődés témaköre fog majd össze.