NNK: Hazautaztak a Rákóczi Szövetség táborából a fertőzöttekkel érintkezők

2020.07.08. 19:16

Többen hazautaztak megfigyelésre a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborából, mert egy magyar és egy szerb koronavírus-fertőzött táborozóval érintkeztek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a 250 résztvevős táborban két koronavírusos beteget azonosítottak, őket a budapesti Szent László kórházba szállították.A járványügyi hatóság megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontaktkutatást. A fertőzöttekkel szorosan érintkezőket elkülönítették, majd húsz délvidékit busszal hazaszállítottak, 27 magyarnak pedig otthoni megfigyelést írtak elő. Azon további táborozókat és a személyzet tagjai közül azokat, akiknél felmerül a szoros kontaktus a fertőzöttekkel, szintén otthonukban figyelik meg - olvasható a közleményben.  

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (elöl, b2) diákkal beszélget a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Középiskolás Táborának ünnepélyes megnyitóján Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban 2020. július 6-án. A Rákóczi Szövetség idei első nagyobb rendezvénye, a Kárpát-medencei Középiskolások Tábora július 6-tól 12-ig tart.Forrás: MTI/Balázs Attila

Az eset miatt felhívták a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és kiemelten fontos a szabályok betartása a fertőzés terjedésének megakadályozásáért. Fontos, hogy közösségbe csak egészséges ember menjen, és ha egy zárt közösségben felmerül a fertőzés gyanúja, a fertőzésgyanúsakat elkülönítsék - írta az NNK.

A résztvevők a Himnuszt éneklik a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Középiskolás Táborának ünnepélyes megnyitóján Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban 2020. július 6-án.Forrás: MTI/Balázs Attila

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Középiskolások Tábora hétfőn kezdődött és vasárnapig tart. A táborozók az anyaországból, a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről érkeztek, Kárpátaljáról a járványhelyzet miatt csak felnőttek vesznek részt a programokon.