Németh Szilárd: Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a honvédség

2020.07.08. 11:57

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd hozzátette, hogy ebben az évben 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, jövőre azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Megjegyzte, hogy a jövő évi költségvetés két pilléren nyugszik, a járványügyi készültségen és a gazdaságvédelmi alapon. Az államtitkár elmondta, hogy a vírus második szakaszának leküzdéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez, munkahelyek teremtéséhez biztonságos környezetre, olyan rendre, nyugalomra, fegyelmezettségre van szükség, amit az első szakaszban mutattak a magyarok.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a 2021. évi honvédelmi költségvetésről a Honvédelmi Minisztériumban.Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

Mint mondta, az ország biztonságának fenntartásában nélkülözhetetlen és kiemelkedő szerepe volt a honvédség képességeinek, a katonák elhivatottságának és felkészültségének. Hozzátette, hogy a 2021-es költségvetés biztosítja, hogy a honvédség el tudja látni a feladatait. Németh Szilárd kiemelte, ha azt szeretnénk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos és nyugodt hely legyen, a lehető legkeményebben kell fellépni a migrációval szemben.

Összefoglalta, hogy rendkívüli módon megélénkült az embercsempészek tevékenysége, "a Soros-szervezetek is mindig ott sürögnek-forognak a migránsok körül", és azt halljuk Brüsszelből is, hogy a migránspártiak aktivitása megnőtt. Majd megjegyezve, hogy mindezek miatt Magyarország schengeni határaira komoly nyomás hárul. Németh Szilárd hozzátette, hogy kedd este 170 migránst fogtak el a határon szolgálatot teljesítők.

Az államtitkár kiemelte, hogy a határvédelemben továbbra is szükség van a katonákra, rendőrökre.
Szólt arról is, hogy hétfőtől ismét üzemeltetni kell a humanitárius korridorokat, ezeket a katonák ellenőrzik, fenntartják a rendet és a biztonságos áthaladást.

A kórházparancsnokok továbbra is 13 megye 51 kórházában vannak jelen, biztosítják a készlet- és raktárgazdálkodást, az információáramlást és kiemelt szerepet játszanak az őrzés-védelmi feladatokban is. Jelezte, hogy a biológiai mentesítőcsoport továbbra is készen áll arra, hogy elvégezze az ezer magyarországi idősotthon vírusmentesítését és fertőtlenítését, ha szükséges.

Emlékeztetett arra is, hogy július 1-jétől elkezdődött a speciális önkéntes tartalékosok kiképzése. Mint mondta, háromezer hely áll rendelkezésre, a július 1-jei bevonuláskor mintegy 500-an kezdték meg kiképzésüket. Németh Szilárd hangsúlyozta, hogy a speciális önkéntes tartalékosi lehetőséggel a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket elveszítő fiatalokon segítenek, de számítanak arra, hogy a legelhivatottabbak hivatásos vagy szerződéses katonaként folytatják az életpályájukat.

Németh Szilárd kiemelte: a honvédelem igazi nemzeti ügy, de nem lehet azt mondani, hogy teljes összefogás lenne ebben a kérdésben. Felidézte: az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt heti ülésén, illetve a költségvetés elfogadásakor a teljes hazai baloldal a hagyományait folytatva nemmel szavazott az ország a magyar emberek biztonságára, a honvédség fejlesztésére, a vírussal kapcsolatos feladatainak ellátására.

Németh Szilárd sajtótájékoztatót tart a honvédség 2021-es költségvetéséről. Ebben az évben 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, jövőre azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre.Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

Az államtitkár hozzátette, hogy a baloldal 2002 és 2010 között tudatosan építette le a Magyra Honvédséget, eladták a fegyvereket, nem becsülték meg a katonákat, rendvédelmi dolgozókat.
Magyarország biztonsága érdekében óriási szükségünk van erős, ütőképes, modern, 21. századi technikai eszközökkel és képességekkel rendelkező, a régióban meghatározó szerepet játszó magyar honvédségre. Azonban a hazai baloldal ebben a létfontosságú nemzeti ügyben is bebizonyította, rájuk a magyar emberek nem számíthatnak - szögezte le Németh Szilárd államtitkár.