A felelőst keresik a családtagok a Pesti úti halálesetek miatt

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Perdöntő lehetne Bodnár Attilának, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatójának a vallomása, amennyiben a bíróság helyt adna Futó Barnabás indítványának, az ügyvéd ugyanis kérvényezte a főigazgató tanúkénti kihallgatását a Pesti úton történt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos halálesetek miatt - írja a Magyar Nemzet. A fővárosi fenntartású intézményben a kormányhivatal szerint súlyos hiányosságok voltak. A lakók rokonai áldatlan állapotokról beszéltek. A járvány gócpontjának számító intézményben 52 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Az otthon ellen pert indított a koronavírusban elsőként meghalt lakó családja, mert tudni akarják, ki a felelős az idős nő és másik ötvenegy lakó haláláért. Futó Barnabás, a család ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta: információi szerint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója azt állította, hogy

Karácsony Gergely főpolgármesterré választása után felére csökkent az egészségügyi személyzet a XVII. kerületi idősotthonban.

A Nemzeti Nyomozó Iroda foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított nyomozást – mondta el a Magyar Nemzetnek Futó Barnabás. Az ügyben egyelőre nincs gyanúsított, szakértő kirendelése történt a felelősség megállapítására. Az ügyvéd kérte Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója tanúkénti kihallgatását, de ezt elutasították.

Az egészségügyi személyzet csökkentése miatt nem tudták ellátni a több mint ötszáz embert a járvány idején – indokolta indítványát Futó Barnabás.

Busszal vitték el az idős, beteg embereket a járvány gócpontjának számító otthonból Fotó: Koncz Márton - Origo

Bodnár Attila korábban a Magyar Nemzetnek beszámolt arról is, hogy száz, véletlenszerűen kiválasztott beteg bevonásával kutatást végeztek a Pesti úti idősotthonból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba érkezők körében. A több hónapos vizsgálat eredményei megdöbbentőek:

a 100 idős ember közül 97-en kiszáradva vagy mérsékelten kiszáradva érkeztek, 88-an voltak alultápláltak, ebből 27-en csontsoványra fogytak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra volt tapasztalható.

Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt illeti a felelősség, ugyanis a takarékosság címén leépített dolgozói kollektíva – amely, bár erejéhez mérten igyekezett mindent megtenni – fizikailag képtelen ellátni ennyi idős gondozottat – mondta a Magyar Nemzetnek korábban a főigazgató.

A fővárosi fenntartású intézmény az ország első járványügyi gócpontja lett:

az idősotthonokban meghaltak 40 százaléka, 52 ember innen származott.

Háromszáznál is többen fertőződtek meg a koronavírussal. A budapesti idősotthon lett az ország első számú járványügyi gócpontja, amit később a többi fővárosi fenntartású intézmény követett a sorban. Az Operatív Törzs álláspontja szerint a főváros nem készítette fel megfelelően az intézményt a járványra, ezt a budapesti kormányhivatal is megerősítette. A kormányhivatal munkatársai vizsgálatokat is végeztek az intézményben, amelynek során szabálytalanságok tömkelegét állapították meg. Ezek mind hozzájárulhattak a tömeges fertőzésekhez és a tömeges halálesetekhez - közölte korábban az Operatív Törzs.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Másfél hónapja indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban bekövetkezett tömeges halálozás ügyében. A jogi értelemben is tömeges áldozattal járó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt elrendelt büntetőügyben a Magyar Nemzet információi szerint feljelentéskiegészítéssel éltek, és megtették az ehhez szükséges nyomozati cselekményeket. A tanúvallomások felvételével párhuzamosan kirendelték a szükséges igazságügyi orvostani, virológiai, egészségügyi-etikai szakértőket. A szakvélemények kiértékelése után kezdődhet majd meg a halálesetekért felelőssé tehető gyanúsítottak kihallgatása az ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban.