Freund Tamás: Az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben

Freund Tamás
Budapest, 2011. március 4. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója. Három magyar idegtudós, Freund Tamás, Somogyi Péter, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológia Intézetének igazgatója és Buzsáki György, az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem Molekuláris- és Viselkedés-Idegtudományi Központjának professzora kapta megosztva az egymillió euró (272,8 millió forintos) összdíjazású „Agy-díjat” (The Brain Prize) a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia frissen megválasztott elnöke interjút adott a Magyar Nemzetnek. Beszélt többek között az elképzeléseiről, a kormányzatról, az MTA feladatairól, a fiatalokról, és szóba került a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Művészeti Akadémia is.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi-díjas agykutató elmondta, hogy az MTA-nak hosszú ideig nem volt kutatóhálózata, de másnak sem. Szerinte ennek továbbra is az akadémiánál lenne a helye, függetlenül attól, hogy ezt még a pártállami időkben találták ki.

Szerinte kell egy tudományosan meghúzott alapvonal, mely tudományos ismeretek alapján tudja bemutatni a választható ismereteket a kormányzat részére is. Freund úgy gondolja, az MTA az a szervezet, amely ezt az alapvonalat meg tudja húzni, hiszen szinte valamennyi PhD-val rendelkező kutatót egyesíti, függetlenül a politikai, ideológiai hovatartozástól. Hozzátette, hogy ki kell alakítani a tudományos tanácsadás intézményes formáját, amely

valamint erősíteni kell az MTA integráló szerepét is. Az interjúban elhangzott az is, hogy a kormányzati szervekkel módszeresen fejleszteni kell a kapcsolatokat, a hosszú évek óta meglévő jó tapasztalatokra alapozva, kiterjesztve azt valamennyi tárcára.

- mondta,

Bár Freund ellenezte a kutatóhálózat kiszervezését, a legfontosabb feladatok között jelölte meg a kutatómunka folytonosságának biztosítását, a legjobbjaink elvándorlásának lassítását, megakadályozása és a színvonal, a támogatottság növelését. A törekvéseket erősíti, hogy a kormányzat a jövő évtől megduplázza az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat költségvetését, és biztosítja a szükséges pluszköltségvetést a már megtervezett új kutatóházak felépítéséhez.

Freund Tamás úgy fogalmazott, hogy miután az MTA tudásbázisa hatalmas, egyedi és teljes körű, az ország szinte valamennyi minősített kutatóját magában foglalja, éppen ezért tekintendő az MTA a leghitelesebb tudományos szervezetnek.

A szervezet szellemi tőkéjét a nemzet sorsa, jövője érdekében hasznosítanunk kell

- mondta.

Freund Tamás Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az új elnök támogatja, hogy MTA-alumni klubok alakuljanak a középiskolákban - határon túliakban is -, ahol minél több szakterületen tartanának pályaválasztást segítő, népszerűsítő előadásokat, konzultációs fórumokat, ahol a fiatal kutatók testközelből adhatják át kutatási élményeiket.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy tiszteli a kiválóságot, a társadalomtudományok területén is, teljesen függetlenül a politikai hovatartozástól. A gyengéket viszont a jövőben is kritizálni fogja, ugyancsak függetlenül a politikai hovatartozástól. Szerinte a sokféleség a fejlődés motorja, az ideológiai sokféleség a társadalmi fejlődésben, a genetikai pedig a biológiai evolúció folyamataiban alapvető. Az egyes iskolák, ideológiai vonulatok közötti szakmai vetélkedés jót tesz az adott tudományág fejlődésének és az objektivitás felé való közelítésnek. Azt is elmondta, hogy helye van a kormánykritikának, de tegyék ezt a kiválók, az ország érdekében, az Akadémia küldetésének megfelelően.

Freund Tamás az Országházban 2018. december 13-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Freund Tamás gyakorló zenész is, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy tervezi szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a Magyar Művészeti Akadémiával is:

Mindenképpen készülök erre, Vashegyi Györggyel és az MMA több tagjával jó a kapcsolatom, tagja vagyok az MMA társadalmi tanácsadó testületének

- mondta Freund.

Az interjú végén rákérdeztek hívő beállítottságára is, miszerint emiatt nem érte-e még kritika a materialisták részéről. Ennek kapcsán azt válaszolta, hogy az ateisták szerint a fizikai valóság az ősrobbanással jött létre a semmiből, a semmiért, céltalanul,

Amíg mindenki elfogadja, hogy tudományos bizonyítékot egyik hiedelemre sem lehet adni, addig nincs konfliktus a kutatótársak között - fogalmazott Freund Tamás, az MTA új elnöke.

A teljes interjút ide kattintva érhetik el.