Deutsch Tamás: Elfogadhatatlan Magyarország számára az uniós költségvetésre és a helyreállítási alapra vonatkozó javaslat

DEUTSCH Tamás
Kötcse, 2019. szeptember 7. A Polgári Piknikre, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére érkező Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) újságíróknak nyilatkozik a kötcsei Dobozy kúriánál 2018. Szeptember 8-án. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Jelenlegi formájában Magyarország számára elfogadhatatlan úgy az Európai Unió 2021 után érvényes, hétéves, 1100 milliárd eurós költségvetése, mind a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási alapra vonatkozó európai bizottsági javaslat - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő csütörtökön Brüsszelben, az EP plenáris ülésének szünetében.
Vágólapra másolva!

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette,

a bizottsági javaslat igazságtalan elemeit mindenképpen meg kell változtatni.

Tájékoztatása szerint az EP legnagyobb képviselőcsoportja, az Európai Néppárt (EEP) frakciója a változtatásra vonatkozó javaslatait levélben juttatta el David Sassolinak, az EP elnökének, aki személyesen találkozik az uniós tagállami vezetőkkel a jövő hétre tervezett csúcstalálkozójukon.

Deutsch sikernek nevezte, hogy a dokumentumban

a magyar érdekek mint alapvetően meghatározó néppárti prioritások szerepelnek.

A hétéves keretköltségvetést illetően rögzíti azt az elvárást, hogy a kohéziós politika maradjon erős és meghatározó. Az erre a célra fordítani szánt költségvetés ne legyen kisebb, mint a 2020 végéig tartó költségvetési időszak számai. Az EPP kiáll amellett is, hogy a közös agrárpolitika (KAP) uniós költségvetésen belüli súlya ne csökkenjen.

Kötcse, 2019. szeptember 7. A Polgári Piknikre, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére érkező Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) újságíróknak nyilatkozik a kötcsei Dobozy kúriánál 2018. Szeptember 8-án. MTI/Varga György Forrás: MTI/Varga György

Noha vannak ellenérdekeltek, az EP legnagyobb frakciója, elfogadva mások mellett a magyar szempontokat is, prioritásként kezeli ezeket a témaköröket - mondta.

Mint közölte, a dokumentum - szintén tükrözve a magyar álláspontot - azt is kimondja, hogy

a koronavírus-járványt követően igazságos helyreállítási alapra van szükség,

amelyben a hasonló fejlettségű és hasonló jövedelmű uniós tagállamok részesedése nem térhet el lényegesen egymástól.

A magyar ellenzék hazánk ellen foglal állást

Nyilatkozatában a képviselő "elszomorítónak és szánalmasnak" nevezte, hogy az unióban egyedülálló módon, a magyar ellenzéki pártok európai parlamenti képviselői "rendszerszerűen" saját országuk érdekeivel szemben foglalnak állást.

- fogalmazott.

A Magyarországgal szemben tevékenykedő, álhíreket gyártó és terjesztő koalíció képviselői komoly erőket mozgósítanak annak érdekében, hogy létrejöjjön egy jogállamisághoz kapcsolódó, "kondicionalitásnak hazudott" jogi rendszer a pénzügyi döntésekhez kapcsolódóan. Valójában arról van szó, hogy a politikai zsaroláshoz eszközt adjanak az Európai Bizottság kezébe - jelentette ki a képviselő.

A jogállamiságról szóló vitában nincs kiegyezés

Az EP jogállamiságról szóló, csütörtöki vitájával összefüggésben megjegyezte: kisebbségben vannak, de jelentős a tábora azoknak, akik elutasítják, hogy az uniós költségvetést illetően úgynevezett jogállami kondicionalitás legyen érvényben. Elutasítják, hogy egy tisztázatlan jogi kategóriákat magában foglaló jogszabály arra hatalmazza fel az Európai Bizottságot, hogy önkényesen, egyedi módon, személyre szabottan, politikai állítások megfogalmazásával tudjon szankcionálni egyes tagállamokat.

A jogállamiság biztosítását illetően ilyen megoldás nem fogadható el.

Mivel egy ilyen jogszabály meghozatala egyhangúságot igényel, s mivel pénzügyi zsarolást vázoló tartalmával legalább három-négy ország nem ért egyet,

ez a törekvés nem fog megvalósulni

- húzta alá Deutsch Tamás.