iA kormány számára az a fontos, hogy megtalálják azokat a kérdéseket, amiben konszenzus alakul ki

Vágólapra másolva!
Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Unió költségvetéséről, az európai gazdaságélénkítő pénzcsomagról, valamint az ellenzéki hozzáállásról beszélt.
Vágólapra másolva!

A politikus költségvetési ügyekről beszélt, mint elmondta, a múlt héten fogadta el a parlament Magyarország jövő évi büdzséjét, de máris jön a következő nagy csata, ami az EU következő hétéves költségvetéséről szól. Az államtitkár hozzátette, politikai csatára kell számítani, jóval nagyobbra, mint amilyen a hazai költségvetés elfogadásakor zajlott le.

Azért kell beszélni csatáról, mert azt tudni kell, alapjaiban változik meg az uniós költségvetés, ennek több oka van, a britek távozása, ahogy az is, többen szeretnék azt, hogy az új helyzetet tükrözze ez a költségvetés. Most az történik még, hogy nem egy nagy pénzügyi csomagról kell a tagállamoknak megállapodni, hanem egyrészt a hétéves büdzséről, valamint a járványhelyzet kezelésére megalkotott mentőcsomagról. A kormány szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz a vitának a végkimenetele, mert felmerül a gyanúja annak, hogy erős méltánytalanság érheti a kelet-európai országokat, miközben a térség államainak a jelentős része fegyelmezetten gazdálkodott, rendben tartotta a pénzügyeit, csökkentették az államadósságot, igyekeztek csökkenteni a függőséget, az uniós átlagot meghaladó növekedést produkáltak.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.