Gulyás Gergely: Nem zárható ki, hogy a kormány az Operatív Törzs tanácsára szigorításokat vezet be

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, pincér, felszolgáló, étterem
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés ülésének összehívását kezdeményezik a kormánypártok hétfőre és keddre, hogy a parlament egy határozat formájában világos mandátumot adhasson a kormánynak a koronavírus-járvány miatt tervezett európai uniós hitelcsomag ügyében - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Beszélt arról is, hogy bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az Operatív Törzs tanácsára szigorításokat vezet be. 
Vágólapra másolva!

Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy

- mondta Gulyás Gergely. A határok nyitva vannak, lehet külföldre menni, de itthon biztonságosabb - jelentette ki. Hozzátette:

ahol Magyarországon kisebb fertőzésgóc alakult ki, oda minden esetben külföldről hozták be a vírust.

Hangsúlyozta: cél, hogy a hazai kedvező folyamatok ne forduljanak meg.

Gulyás Gergely: Gyomorforgató és elfogadhatatlan a Kaleta-ügy Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormány kész támogatni a Büntető törvénykönyv módosítását

Mindent meg kell tenni a gyerekek egészséges lelki és erkölcsi fejlődése érdekében, és

ha szigorúbb büntetőjogi eszközökre van szükség, a kormány kész támogatni a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását

- közölte a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón. Gulyás Gergely miniszter elmondta,
a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyével összefüggésben a kormány foglalkozott a gyermekvédelem kérdésével, és áttekintette a kiskorúak büntetőjogi védelmét.

Közölte: a Btk. ezen a területen már most is szigorúbb, mint korábban volt, de a kormány várja a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoport javaslatait, és ha kell, kész támogatni Btk.-módosítást. A Kaleta-ügyet Gulyás Gergely gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami "a lehető legszigorúbb ítéletért kiált".

Összeül az Országgyűlés

Az Országgyűlés ülésének összehívását kezdeményezik a kormánypártok hétfőre és keddre, hogy a parlament egy határozat formájában világos mandátumot adhasson a kormánynak a koronavírus-járvány miatt tervezett európai uniós hitelcsomag ügyében - közölte Gulyás Gergely. A tárcavezető azt mondta:

Gulyás Gergely jelezte továbbá, hogy az Országgyűlés jövő heti ülésén megtárgyalhatják a rövid távú lakáskiadást is. Olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak a kérdésben.

A rövidt távú lakáskiadásokról az önkormányzatok dönthetnek

Az Airbnb-vel is foglalkozott a kormány. Az elmúlt éveket végigkísérték az Airbnb körüli viták, amelyek részben kereskedelmi, gazdasági típusúak voltak. A szállodák jelentős része panaszkodott arra, hogy az Airbnb olyan konkurenciát teremt, amely egy olyan turizmust hoz létre Budapesten, ami nem feltétlen jó a városnak és az országnak – mondta. A kormány úgy döntött, hogy

A teljes tilalomtól a korlátlan engedélyezésig. Megnézték a környező országok példáját is, ott is változó a szabályozás. Úgy döntöttek, hogy a helyi és a kerületi önkormányzatoknak is teljes szabadságot adnak – közölte a miniszter.

Jelentős az érdeklődés a Nemzeti Konzultáció iránt

Eddig 232 ezer nemzeti konzultációs kérdőívet küldtek vissza. Ez azt mutatja, hogy az érdeklődés jelentős. Ezt azért is lehet állítani, mivel a kérdőívek fele még a postán van, nem kézbesítették őket – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, örülnek, hogy már ennyien visszaküldték.

Továbbra is arra buzdítanak mindenkit, hogy töltsék ki a kérdőívet, így közöljék véleményüket a kormányzattal.

Sokféle magatartást láttak a demokráciákban, azonban egyet semmiképp nem tudnak megérteni, azt, hogy miért akarják a kérdőív kitöltésétől, a véleménynyilvánítástól megfosztani az embereket – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely a konzultációs ívek ellopásával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta:

Sokan érdeklődnek a Nemzeti Konzultáció iránt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Biztosított a határvédelem

A 4-es metró kivitelezése körüli szabálytalanságok miatt az unió által visszakövetelt mintegy 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról Gulyás elmondta: még nincs végleges döntés, a kormány azon lesz, minél kisebbre redukálja a visszatérítendő összeget, amelyet a Demszky-korszak felelőtlensége miatt követelnek a kabineten.

A Freund Tamás MTA elnökké választásával kapcsolatos kérdésre a miniszter azt mondta, együttműködésre törekednek, s a kutatóhálózatok ügye is nyugvópontra jutott.

A Lánchíddal összefüggésben a tárcavezető azt hangsúlyozta,

Az utóbbi időben megnövekedett illegális határátlépési kísérletekkel összefüggésben Gulyás Gergely közölte: biztosították a szükséges létszámot a határvédelemben.

László Imre Hitlert éltető kijelentése kapcsán a miniszter elmondta: a kijelentés leginkább a műveletlenség megnyilvánulásának tekinthető, hiszen a náci rezsim 1938 előtt is szörnyű dolgokat művelt. Gulyás több példát is felsorolt, így a Kristályéjszakát is.

Mi lesz a Magyarországon tanuló külföldi diákokkal?

A miniszter kérdésre közölte: útépítésre és útfelújításra fordítják a megemelt autópályadíjakat. A költségvetési tartalék kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt,

A tárcavezető arra is kitért: a mai helyzetben, amikor lehetővé vált a légitársaságok állami támogatása, a kormány tudna segíteni a Maléven, ha az létezne még. Közölte: a ferihegyi gyorsforgalmi út tervezése folyamatban van, kivitelezése azonban éveket vesz igénybe.

A hazánkban tanuló külföldiek kapcsán a tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy igyekeznek megkönnyíteni a diákok számára, hogy zavartalanul folytathassák tanulmányaikat ősztől, és megoldást próbálnak találni arra, hogy esetleges szigorúbb járványügyi intézkedések mellett is beléphessenek Magyarországra. Pandémiás témakörben a miniszter azt hangsúlyozta: hazánkban kontroll alatt tartható a fertőzések száma,

s arra biztatott, hogy a magyarok belföldön menjenek nyaralni.

Hozzátette: még a legpesszimistább szcenárióval számolva is elég lélegeztetőgéppel rendelkezik a magyar egészségügy.

Jelentősen csökkent az álláskeresők száma

A Fidesz és a német jobboldali kormánypártok, a CDU-CSU közötti viszony kapcsán elmondta: s német politika hozzáállása pozitív Magyarországhoz, a pártközi együttműködés fontosságát ők is látják.

Gulyás Gergely közölte: közel 300 milliárd forintot költöttek lélegeztetőgépekre. Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy

További állami beavatkozásról a júniusi-júliusi adatok fényében döntenek. Hozzátette: azokban a szektorokban, amelynek dolgozói nagyobb számban veszítették el a munkájukat a pandémia alatt, gyorsabban nő a foglalkoztatottság.