Hétfőtől egy vágányon újraindulhat a vonatközlekedés Nagymaros és Szob között

Nagymaros Zebegény vasút sín helyreállítás
Dömös, 2020. július 9. Munkavonat és munkagép a Nagymaros és Zebegény közötti vasúti pályaszakasz helyreállítási munkálatain a Dömösi átkelés vasúti megállóhelynél 2020. július 9-én. Június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el a szobi vasútvonal vágányait a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Szob állomás között. Július 13-tól egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Hétfőtől egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között, ahol a júniusi intenzív esőzések okozta károk miatt kellett szüneteltetni a közlekedést - közölte a Mávinform csütörtök délután.
Vágólapra másolva!

Közleményük szerint a két település között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon - 40 kilométer/órás sebességkorlátozással - indul meg a vonatközlekedés. A másik vágányon és a töltésoldalon folytatódik a károk helyreállítása.

Munkavonat és munkagép a Nagymaros és Zebegény közötti vasúti pályaszakasz helyreállítási munkálatain a Dömösi átkelés vasúti megállóhelynél július 9-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Budapest-Vác-Szob vonalon hétfőtől módosított menetrend lép életbe és

már csak néhány vonat helyett közlekednek pótlóbuszok

Nagymaros és Szob között.

A nemzetközi vonatok közül egyes járatok hétfőtől, mások keddtől közlekednek. A nemzetközi járatoknak nem kell kerülő úton haladniuk, hanem Szobnál lépik át a határt.

Nyár végére állítják helyre a másik vágányzatot

Felidézték, június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló

kő- és sárlavina árasztotta el a szobi vasútvonal vágányait

a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Szob állomás között.

A kővel, sárral, hordalékkal elöntött Dömösi átkelés vasúti megálló június 18-án Forrás: MTI/Mónus Márton

A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná tette. Az utasok biztonságának garantálása érdekében leállította a vonatforgalmat a MÁV.

Azt írták:

a károk elhárítása eddig mintegy 150 millió forintba került,

de a munka jelentős része még hátravan. Várhatóan a nyár végére fejeződik be a közúthoz közelebbi vágányzat helyreállítása, a rézsűt megtámasztó támfalak megépítése, hogy azon a sínpáron is megindulhasson a vonatközlekedés.