Egymillió forintra büntette Hadházy Ákost az adatvédelmi hatóság

Közös ellenzéki 2019 március 15
összellenzéki
 Hadházy Ákos
Vágólapra másolva!
Egymillió forintos büntetést kapott Hadházy Ákos Péterfalvi Attilától, az adatvédelmi hatóság vezetőjétől. A politikusnak megint nem sikerült a jogszabályokat betartania.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtésben lát problémát, és arra utasította a képviselőt, hogy töröljék a korábbi kampány alatt gyűjtött kapcsolattartási adatokat. Az indoklás szerint, mivel az akció során nem adtak megfelelő tájékoztatást, így nincs jogalap kezelni az e-mail címeket.

Ebben az ügyben még tavaly júniusban indított vizsgálatot. Péterfalvi Attila akkor azt mondta, hogy

Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. A The Rocket Science Group internetes marketingtevékenységet végez, a Sync.Com pedig adatok tárolásában segíthet.

Hadházynak megint meggyűlt a baja a törvényekkel, egymilliós büntetést kapott Fotó: Polyák Attila - Origo

Péterfalvi Attila szerint mindez azt is jelentheti, hogy külföldre kerülhettek azoknak a személyes adatai, akik a csatlakozást szerették volna elérni. Az elnök úgy véli, hogy a cégek pontos szerepének tisztázatlansága miatt komoly aggályok merülnek fel. Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket – nyilatkozta Péterfalvi Attila. Hangsúlyozta, hogy

A NAIH elnöke adatkezelési szempontból a pártok szerepét is problémásnak látja az aláírásgyűjtésben. Több párt is segített a kezdeményezésben. Nem tudni, hogy a pártok milyen pozícióban, milyen jogviszony részeként segítették az aláírásgyűjtést – mondta az elnök.