Egymillió forintra büntette Hadházy Ákost az adatvédelmi hatóság

2020.07.10. 10:28

Egymillió forintos büntetést kapott Hadházy Ákos Péterfalvi Attilától, az adatvédelmi hatóság vezetőjétől. A politikusnak megint nem sikerült a jogszabályokat betartania.

Péterfalvi Attila az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtésben lát problémát, és arra utasította a képviselőt, hogy töröljék a korábbi kampány alatt gyűjtött kapcsolattartási adatokat. Az indoklás szerint, mivel az akció során nem adtak megfelelő tájékoztatást, így nincs jogalap kezelni az e-mail címeket. 

Ebben az ügyben még tavaly júniusban indított vizsgálatot. Péterfalvi Attila akkor azt mondta, hogy problémás az a tény, hogy az aláírók adatai külföldre kerülhettek. Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. A The Rocket Science Group internetes marketingtevékenységet végez, a Sync.Com pedig adatok tárolásában segíthet.

Hadházynak megint meggyűlt a baja a törvényekkel, egymilliós büntetést kapottFotó: Polyák Attila - Origo

Péterfalvi Attila szerint mindez azt is jelentheti, hogy külföldre kerülhettek azoknak a személyes adatai, akik a csatlakozást szerették volna elérni. Az elnök úgy véli, hogy a cégek pontos szerepének tisztázatlansága miatt komoly aggályok merülnek fel.  Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket – nyilatkozta Péterfalvi Attila. Hangsúlyozta, hogy a hitelesítésnek nem világos a tartalma, mivel a közjegyző nem tudja megállapítani, hogy az adatok stimmelnek-e vagy hiteles-e az aláírás, arra csak a Nemzeti Választási Irodának vannak eszközei.

A NAIH elnöke adatkezelési szempontból a pártok szerepét is problémásnak látja az aláírásgyűjtésben. Több párt is segített a kezdeményezésben.  Nem tudni, hogy a pártok milyen pozícióban, milyen jogviszony részeként segítették az aláírásgyűjtést – mondta az elnök.