Nincs igazolt fertőzött a Jászberényben munkát vállaló ukrán vendégmunkások között

2020.07.10. 10:36

Félrevezető és riadalom keltésére alkalmas Jászberény polgármesterének közösségi oldalán 2020. július 2-án közzétett bejegyzése, amely a városban munkát vállaló ukrán állampolgárok koronavírus-fertőzöttségét sugalmazza - olvasható a kormanyhivatal.hu-n.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében Magyarország egész területén járványügyi készültség van, így – számos más ország állampolgáraihoz hasonlóan – az Ukrajnából hazánk területére belépők részére is előírás a 14 napos házi karantén. A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség döntése alapján az érintett 18 ukrán állampolgár munkavégzés céljából 14 napos házi karantén betartása mellett beléphetett Magyarországra.

Erre tekintettel a Jászberényi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya elrendelte számukra a hatósági házi karantént. Ennek értelmében az érintett ukrán munkavállalók kötelesek a munkásszálláson tartózkodni, azt csak munkavégzés céljából hagyhatják el. Az érintettek tünetmentesek, elkülönítésük mind a munkahelyen, mind a szálláshelyen megoldott, melyről a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai helyszíni szemle során meggyőződtek.