Az Operatív Törzs péntek délig kapott időt, hogy kidolgozza javaslatait a mostani helyzetben, ma-holnap döntést hoz a kormány az intézkedésekről – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. A miniszterelnök szólt arról is, hogy ha az uniós pénzek felhasználásához politikai szempontokat kötünk, akkor rosszul lesz elköltve a pénz.

Még nem tudjuk ,milyen korlátozásokra kell számítani  – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Mindenki előtt ismert, egy csatát megnyertünk. A fertőzés első nagy hullámát letörtük, most már a gazdasági következmények enyhítésével, munkahelyek teremtésével foglalkozunk, és készülünk arra, hogy mi lesz, mert vakcina nincs, és ha nincs vakcina, akkor nem tudjuk megölni, eltenni láb alól az ellenséget, amit most egy vírust testesít meg. Tehát együtt kell vele élnünk - mondta a kormányfő.

A számok szomorúak, Egyesült Királyság 242 ezer, Spanyolország 73 ezer, Franciaország 61 ezer, Hollandia 44 ezer, Belgium 35 ezer. Belgium akkora ország, mint mi. Magyarország kevesebb mint 800. Eddig ez jól néz ki. A fertőzöttek száma azonban Horvátországban hamar, két hét alatt felszaladt a tízszeresére, Szerbiában négyszeresére. Sőt, még Szlovéniában is, akik a legsikeresebben védekeztek, szintén növekedőfélben van a veszély, amit most behurcolásnak hívnak.

A behurcolás ellen kell védekezni

Magyarország rendben van, de miután, ami Európában történik, az ránk is hatással van, mert jönnek külföldiek, és mi is, különösen nyáron, jövünk-megyünk, behurcoljuk ide a vírust. Azt látom, hogy minden újabb fertőzés esetén az Operatív Törzs vizsgálatai szerint mindig megtalálható valamilyen külföldről származó elem, mozzanat. A behurcolás ellen kell védekeznünk - mondta Orbán Viktor.

Az Operatív Törzs péntek délig kapott határidőt arra, hogy letegyen egy javaslatot az asztalra, amely a behurcolás elleni védekezést tartalmazza.

– Nézzük, mit csinálnak a szomszédok, különösen Ausztria, ahol kombinált csomagot állítottak össze, amiben karantén, mintavétel, határellenőrzés együttesen szerepel.

Legyen az a jelszó, hogy több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható lesz.

Orbán Viktor: Magyarország sosem volt rabszolgatartó ország (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Erről szól az uniós csomag

Az uniónak mindig hét évre készül a pénzügyi terve, nevezzük költségvetésnek, most azonban a járvány miatt térdre esett, vagy szeptemberre térdre eshet jó néhány, nálunk egyébként gazdagabbnak gondolt, nálunk gazdagabb, de pénzügyileg sérülékenyebb ország. A portugálok miniszterelnöke jövő hét elején érkezik, nézem a spanyol számokat, eladósodás száz százalék fölött, a franciák sem néznek ki valami acélosan, tehát itt sürgős és gyors pénzügyi segítségre van szükség, ezért a költségvetés mellé odatesz az Európai Unió a tervek szerint egy magyar elme számára felfoghatatlan méretű, nagyságú pénzügyi, gazdasági újraindítást szolgáló csomagot. 750 milliárd euróról beszélünk.

Rengeteg pénzt kell most betenni a gazdaságba a növekedés újraindítása érdekében. Azonban ez a pénz nincs - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ezért úgy döntöttek a nagyok - beszéljünk egyenesen -, hogy hitelt vegyünk fel, mert a pénzpiacon van hitel, a tulajdonosaink oda is adják, ha fizetünk nekik kamatot, mert ők azt szeretik, ha felvesszük ezt a nagy összegű hitelt, akkor utána osszuk szét egymás között, mondja az unió, a gazdaságaink újraindítása érdekében.

Magyarország sosem volt rabszolgatartó ország, meg azt se szerettük, ha mi leszünk rabszolgák. Ez nagy különbség a nyugat-európai országok és miközöttünk. De egyfajta rabszolgaságot ismer a magyar, összeköti a hitellel, és van az a kifejezés, hogy adósrabszolga, ami azt jelenti, életed végéig adós leszel.

26 országgal kerülnénk szembe, ha megvétóznánk a hitelfelvételt. Ezt csak a legvégső esetben szabad megtenni – húzta alá a kormányfő, hozzátéve: fontos, hogy ne korlátozzuk egymást abban, hogy melyik tagállam hogyan használja fel a pénzt. Legyen a pénzelosztás igazságos, rugalmas, és ne keverjük bele a politikát – hangsúlyozta.

Jogállamiság-viták

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a baloldal mindig pénzügyi szankciókkal fenyeget, ha valaki nem ért egyet velük valamilyen kérdésben. Szokássá vált az európai világban, hogy megtámadják azt, aki nem migrációpárti, aki védi a családot, aki a nemzetét szereti, aki a keresztény tanítást próbálja beépíteni a politikájába. Nagyon jellemző a nagyszájú balliberális hőbörgés, ez azonban zsákutca– jegyezte meg.

Az uniós jogállami viták kapcsán a kormányfő úgy szólt: hiába támadják hazánkat, ha összehasonlítanánk a magyar és német jogállamiságot, mi kerülnénk ki győztesen. Nálunk például elképzelhetetlen, hogy alkotmánybírák lehessenek párttagok. Ha jogállamiságról akarunk beszélni, üljünk le egymással és beszéljünk komolyan. Most azonban bajban van Európa, foglalkozzunk ezzel, ne hozzuk elő a jogállami vitákat. Ne keverjük össze a kettőt, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás, nem lesz költségvetés, csak elhúzódó viták – emelte ki.

Emlékeztetett: a holland miniszterelnök elismerte, rendszerszintű rasszizmus van náluk a rendőrségnél. Szerintem foglalkozzunk a gazdaság újraindításával, hiszen most bajban van Európa – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki szerint elhúzódó viták lesznek, ha most a jogállamiságot hozzák elő. Semmiképpen ne kapcsoljuk össze ezeket a vitákat a gazdasági kérdésekkel  – mondta Orbán Viktor. A franciák elnöke egy éve azt mondta, őszinte vitát kell indítani Európa jövőjéről, mert Európában mi tagadás, vannak bajok – emlékeztetett a miniszterelnök, aki szerint ideológiai bla-bla nélkül kell beszélni a problémákról. 30 éve az európaiak a világgazdaság teljesítményének 25 százalékát adták, ma ez 15 százalék. A védelmi kiadásaink két százalék alá estek, nem tudunk gondoskodni a biztonságunkról, és közben migrációs válságot élünk át – sorolta a bajokat a miniszterelnök, aki szerint az unió válságkezelési képessége lecsökkent.

Orbán Viktor: Áttörés történt a munkaerőpiacon (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Most barátokat kell gyűjtenünk

Orbán Viktor szerint nem érdemes a Nyugat hanyatlásáról beszélni, inkább hátrálásban van az unió. Minden egyeztetés a barátok összegyűjtésére is szolgál - tette hozzá. Nagyon fontos, hogy most barátokat kell gyűjtenünk - mondta a kormányfő. Szlovéniával és Szerbiával jól épül a kapcsolatunk. Orbán Viktor kijelentette, hogy a térségünket a többi néppel közösen kell megszerveznünk, és nem szabad, hogy külső hatalmak döntsenek. Ez a magyar nemzeti érdek - tette hozzá.

Áttörés van a munkaerőpiacon. A koronavírus-járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott, a mélyponton 130 ezer munkahely veszett el  - mondta Orbán Viktor. 4 millió 370 ezerre csökkent a dolgozók száma, de mostanra elkezdett nőni a munkahelyek száma - tette hozzá. Több mint egymillió ember munkahelyét mentettük meg, a közmunkában lévők száma 90 ezerre nőtt - mondta a kormányfő. Orbán Viktor úgy látja, óvatosnak kell lenni, mivel egy pénzügyi-gazdasági válságnak van egy késleltetett hatása, így januárban újabb helyzetre kell készülni. Fontos, hogy a tapasztalatainkra hagyatkozzunk, mert csak így lehet jó döntést hozni  - tette hozzá. Nem vagyunk már olyan fiatalok, hogy mindenre választ adjunk. A korábbi válságoknál meghozott döntésekből fontos szempontokat tudunk levonni. Csupa olyan ember van a kormányban, akik láttak már nehéz helyzeteket - tette hozzá.

Orbán Viktor: Nem szabad kompromisszumot kötni, a gyerekeket meg kell védeni

Se az ügyészség, se a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt - ezt bizonyítja a Kaleta-ügy - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ilyen esetekben mindenki a saját gyerekére gondol, és semmilyen büntetés nem számít enyhének. Nem akarom, hogy ellenőrzés alá vonjuk az ügyészséget és a bíróságot, de használni kell a kormány és a parlament lehetőségeit. Orbán Viktor szerint megnyugtató válaszokat kell adni a szülőknek. "Nem szabad kompromisszumot kötni, a gyerekeket meg kell védeni" - zárult a beszélgetés.