Baloldali politikai akció a Pride

2020.07.10. 18:48

A Momentum EP képviselője az EU-s támogatások kifizetését az LMBTQ jogokhoz kötné, ám fontos lenne tisztázni, hogy milyen jogokra gondolnak. A baloldali pártok vajon politikai haszonszerzésre használják az LMBTQ-közösséget? A közelgő Pride-nak van létjogosultsága? Ha igen, gyalázhatják a magyar nemzet és a kereszténység jelképeit? Ezek voltak a témái a Hír TV Címlap című műsorának, ami ezúttal két részes volt, a vendégek pedig: Párkányi Eszter az Alapjogokért Központ elemzője, Halkó Petra, a Századvég Alapítvány elemzője, Hegedűs Barbara, a Fidelitas alelnöke és az Origo újságírója, Kroó Zita.

Az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek között vannak, akik úgy vélik, nem kapják meg ugyanazokat a jogokat, mint mások. A Századvég elemzője szerint azonban fontos tisztázni, hogy mit értünk alapvető emberi jogok alatt. Halkó Petra úgy fogalmazott:

Olyan polgári és politikai jogokról beszélünk, amelyek biztosítják a szabadsághoz való jogot, az élethez való jogot, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, az oktatáshoz, neveléshez, munkához való jogot. Nem igazán tudom, ők ezek közül melyikből nem részesülnek. Sőt, inkább azt mondanám, hogy azt veszem észre nem igazán élnek azokkal a jogaikkal, amik egyébként megvannak.

Az, hogy bizonyos országokban, mint például Magyarországon, nem köthetnek a homoszexuálisok házasságot, nem azt jelenti, hogy nem szeretjük őket, hanem hogy vannak bizonyos szokások, amiken nem vagyunk hajlandóak változtatni – mondta lapunk munkatársa.

Azt a kérdést, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek mind a baloldali pártokkal szimpatizálnak-e Halkó Petra úgy ítélte meg, hogy ez egyáltalán nem igaz. Az elemző kitért arra, hogy a szexuális orientáció mindenkinek a magánügye, ebben senki nem akar vájkálni, emiatt senki nem akarja megbélyegezni őket.

Forrás: Origo

Bizonyos politikai erők felhasználják a homoszexuálisokat

Kroó Zita szerint a baloldali pártok megpróbálják kisajátítani maguknak a melegeket, és úgy beállítani őket, mintha csak baloldali érzelműek lehetnének azért, mert a jobboldal a hagyományokhoz ragaszkodik, ám ez hatalmas tévedés. Az Origo munkatársa továbbá kitért arra is, hogy az

LMBTQ közösséget politikai haszonszerzésre használni nem etikus a baloldal részéről.

Halkó Petra szerint a baloldal mindig valamilyen kisebbséget használ ki és karol fel, de konkrét politikai tervet vagy programot nem tudnak megfogalmazni. Ezért csimpaszkodnak rá egyes csoportokra és ügyekre.

A műsor második felében a közelgő Pride volt a téma, aminek megrendezése az Alapjogokért Központ elemzője szerint nem probléma akkor, ha úgy tekintünk erre, hogy ez is hozzátartozik a vélemény- és szólásszabadsághoz. Párkányi Eszter ugyanakkor kiemelte:

Viszont, ha ők a toleranciát követelik Tőlünk, akkor ne gyalázzák meg nemzeti és keresztény jelképeinket.

Hozzátette: a szervezőknek a provokatív elemeket ki kellene szűrni.

A Fidelitas alelnöke szerint pedig a szervezők felelőssége, hogy milyen képet akarnak mutatni magukról. Hegedűs Barbara úgy fogalmazott:

Az elmúlt évek azt mutatják, hogy mindig sikerül a provokáció felé elmozdulni. Politikai akció a Pride, baloldali politikai akció.