Szijjártó Péter: A munkahelyeket védő vállalkozások támogatása áll a fókuszban

2020.07.10. 13:14

A koronavírus-járvány első szakaszában az egészségügyi védekezés sikeres volt, a gazdasági védekezés jelenti a második szakaszt, amelynek fókuszában a munkahelyeket védő vállalkozások támogatása áll – mondta Szijjártó Péter Halimbán. 

A magyar gazdaság a magyar emberek és a vállalatok munkája által válhat sikeressé, ehhez a kormány a munkahelyek megőrzéséhez nyújtott támogatással járul hozzá - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Halimbán. Szijjártó Péter a Hungarian Table Top Kft. szerződésátadási ünnepségén arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány első szakaszában az egészségügyi védekezés sikeres volt, a gazdasági védekezés jelenti a második szakaszt, amelynek fókuszában a munkahelyeket védő vállalkozások támogatása áll.

Szijjártó Péter a sikeres védekezésről beszéltForrás: MTI/Kovács Tamás

A Hungarian Table Top Kft.-nek nyújtott 453 millió 618 ezer forintos beruházáshoz a magyar állam 226 millió 809 ezer forinttal járul hozzá. A támogatásnak köszönhetően a gyárban kapacitásbővítés történik, amely a költséghatékonyabb termeléshez járul hozzá - ismertette a miniszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "a magyar emberek munkája fogja biztosítani a sikert", ennek révén a külföldi versenytársakat meg tudják előzni, újabb piacokat tudnak szerezni. A miniszter szerint a gazdaság erejét jelzi, hogy országosan 806 vállalkozás nyújtott be pályázatot, és 168 milliárd forint kormányzati támogatás révén 377 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, így több mint 163 ezer munkahelyet védenek meg.

Kiemelte, hogy bár a népességszámot tekintve Magyarország világviszonylatban a 92. helyen áll, a magyarok kitartásának és találékonyságának köszönhetően az ország exportteljesítménye a 34.Szijjártó Péter elmondta: 33 Veszprém megyei vállalatnál történik beruházás összesen 15,7 milliárd forintból 7 milliárd forint állami támogatással, és ezek révén 7400 munkahelyet védenek meg. Kiemelte, hogy 2010-ben még 13 százalékos volt a munkanélküliségi ráta a megyében, ami mára 2,5 százalékra csökkent.