Felhőszakadást, zivatart, erős szélvihart hoz a hidegfront

2020.07.11. 20:42

Felhőszakadás, zivatar és széllökés miatt is adott ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható, hogy szombaton késő estére némileg veszít erejéből a viharos szél, de erős lökések (40-60 km/h) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek. Vasárnap főként a nap első felében lehet még Zemplén és Szabolcs térségében néhol viharos erejű a szél, estére viszont országszerte csillapodni fog.

Szörfösök a hidegfronttal érkező erős szélben a balatonfenyvesi szabadstrandnál 2020. június 11-énForrás: MTI/Varga György

Szombat este a Dunától keletre, azon belül is nagyobb eséllyel az északi, északkeleti tájakon számíthatunk zivatarok kialakulására. Éjszaka egy tartósabb esőt okozó csapadékzóna vonul át nyugatról kelet felé, amelyben helyenként szintén megdörrenhet az ég. Vasárnap reggel a front kelet felé távozik, ezt követően zivatarokra már nem kell készülni.

A zivatarokat elsősorban szélrohamok (60-90 km/h), jégeső és intenzív csapadék kísérheti.

Zivatar miatt elsőfokú riasztást adtak ki Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Zivatar miatt másodfokú riasztást adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére.

Széllökés miatt elsőfokú riasztás van érvényben Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében.

Felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében adtak ki figyelmeztetést.